naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Jeftinije i jednostavnije otvaranje poduzeća u Europskoj uniji u posljednjih pet godina
Prosječna cijena otvaranja poduzeća u 15 'starih' zemalja članica Europske unije prošle je godine pala na 554 eura s 813 eura, koliko je prosječno koštalo 2002. godine, a prosječno vrijeme potrebno za registraciju poduzeća skraćeno je s 24 na 12 dana, objavila je u ponedjeljak 08.listopada Europska komisija.

Komisija je objavila izvješće o provedbi svoje politike prema srednjim i malim poduzećima u pet područja; smanjenju birokratskih zapreka, poboljšanju pristupa tržištu, promicanju poduzetništva, povećanju potencijala rasta i jačanju dijaloga sa zainteresiranim stranama.

'Moderna politika pokrenuta 2005. stavila je mala i srednja poduzeća na visoko mjesto u agendi Lisabonske strategije za rast i zapošljavanje. Nadogradnjom nad dosadašnjim postignućima, tražimo načina da pojačamo našu politiku u korist malih i srednjih poduzeća', izjavio je povjerenik za poduzetništvo i industriju Guenter Verheugen.

U protekle dvije godine mala i srednja poduzeća bila su glavni pokretač rasta zaposlenosti u EU, posebice u građevinarstvu, prometu, komunikacijama i turizmu. Komisija ističe da je danas lakše otvoriti poduzeće i da obrazovanje poduzetnika postaje sve više dio školskih programa.

Komisija kao jednu od prepreka za uspješno poduzetništvo navodi da su u europskim društvima često stigmatizirani poduzetnici koji su morali zatvoriti svoja poduzeća i da se često bankrot tih poduzeća povezuje s prijevarama, što onda ljude zbog straha od stigme odvraća od otvaranja poduzeća.

Izvršno tijelo EU-a navodi da iskustvo pokazuje da ljudi u drugom pokušaju često uspijevaju i izbjegavaju početničke pogreške te da je samo pet posto bankrota malih i srednjih poduzeća povezana s prijevarama.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Starting up a new enterprise quicker and cheaper