naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
'Regionalna suradnja za razvoj i europske integracije: Budućnost CEFTA-e'

U srijedu 10. listopada 2007. s početkom u 9:30 sati u Europskom domu u Zagrebu, Jurišićeva 1/I, održati će se okrugli stol “Regionalna suradnja za razvoj i europske integracije: Budućnost CEFTA-e”. Skup organizira Institut za međunarodne odnose (IMO) iz Zagreba, u suradnji s partnerima: Europskim pokretom Srbije, East East programom Otvorenog društva, Uredom UNDP-a u Zagrebu i Europskim pokretom Hrvatske.

Na okruglom stolu biti će prezentirana hrvatska verzija publikacije “Regionalna suradnja za razvoj i europske integracije“ autorica Jelice Minić i Jasminke Kronje. Veći broj publikacija biti će na raspolaganju za sudionike skupa. Publikacija je rezultat rada na projektu “Regionalni okvir za suradnju na području europskih integracija“ kojeg vodi Europski pokret Srbije a koji uz Institut za međunarodne odnose iz Hrvatske okuplja i institucije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, te sa Kosova. Publikacijom se nastoji podići svijest o važnosti i potencijalima regionalnih inicijativa i projekata za gospodarski razvoj smanjivanje siromaštva.

U drugom dijelu skup će razmatrati mogućnosti jačanja regionalne trgovine u okviru novog multilateralnog sporazuma CEFTA-e. Potpisan 19. prosinca 2006. u Bukureštu te ratificiran u svim državama potpisnicama sporazum zamjenjuje mrežu 32 bilateralna sporazuma kojima su se doskora regulirali trgovinski odnosi u jugoistočnoj Europi. Sporazum je usklađen s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kao i s obvezama država regije prema Europskoj uniji.

 Na skupu će kao panelisti govoriti: gdin. Pjer Šimunović, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, gdin. Allessandro Rotta, politički savjetnik u okviru Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi, Prof. Martin Dangerfield sa Sveučilišta Wolverhampton (Velika Britanija), dr. Jelica Minić iz Europskog pokreta Srbije, Prof. Anto Domazet iz Ekonomskog Instituta u Sarajevu, gđa. Ivana Andrijašević iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, gdin. Krum Efremov iz Ministarstva gospodarstva Makedonije, dr. Krešimir Jurlin iz Instituta za međunarodne odnose, te dr. Višnja Samardžija također iz Instituta za međunarodne odnose.  

 

Više o tome: