naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prodi, Barroso i Borg o pitanju ZERP-a

Talijanski premijer Romano Prodi, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i povjerenik za ribarstvo Joe Borg zauzeli su se za rješenje pitanja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) zajedničkim dogovorom Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske komisije. 


'Što se tiče ribarstva, ja sam bio vrlo aktivan, govoreći da taj problem treba riješiti između Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske komisije. To je moje stajalište i to je stajalište Italije', izjavio je premijer Prodi nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Barrosom, odgovarajući na pitanje da komentira navode talijanskih medija da će Rim blokirati hrvatske pristupne pregovore počne li Zagreb primjenjivati ZERP i za članice EU-a. 


Predsjednik Europske komisije Barroso rekao je da isto 'stajalište ima i Europska komisija', dodajući da je Prodi bio 'veliki podržavatelj proširenja i da je vrlo privržen Balkanu.'


'Kao što znate ja sam najveći podržavatelj ulaska Slovenije i onda Hrvatske u EU. Govorio sam Hrvatskoj da je ulazak Slovenije dobar za nju, govorim Slovencima da je ulazak Hrvatske dobar za njih i ostajem pri tom stajalištu', rekao je, sa svoje strane, Prodi.  


Povjerenik za ribarstvo i pomorske poslove Joe Borg izrazio je nadu da će se rješenje za pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) naći u sklopu hrvatskog pristupnog procesa, kako se ne bi dogodilo da to postane siva zona bez nadzora.


'Nadam se da se u kratkom roku može naći rješenje spora oko pomorske granice u koji su uključene Hrvatska, Slovenija i u određenoj mjeri Italija. To bi sigurno olakšalo posao u pogledu zajedničkog upravljanja ribarstvom u tom dijelu Jadrana', rekao je Borg.  


'Mi moramo naći rješenje u pristupnom procesu kako se ne bi, stoga što postoji sporno područje, što postoji siva zona, dogodilo da nema učinkovitog nadzora, što je u nadležnosti država članica. Nadam se da će Hrvatska zajedno sa zainteresiranim državama članicama i Komisijom raditi zajedno kako bi se pronašlo rješenje i osiguralo odgovarajuće upravljanje ribarenjem u tom dijelu Jadrana', rekao je Borg odgovarajući na upit da komentira protivljenje nekih zemalja članica provedbi ZERP-a, čija je svrha očuvanje ribljeg fonda u istočnom dijelu Jadrana.  


Povjerenik Borg je zajedno s predsjednikom Europske komisije Joséom Manuelom Barrosom predstavio načela nove pomorske politike EU-a, u kojoj održivo ribarstvo zauzima značajno mjesto. 


Hina