naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Reforma strukovnog obrazovanja u kontekstu usklađivanja s Europskom unijom

Nacionalni forum o pristupanju Europskoj uniji na temu 'Reforma strukovnog obrazovanja u kontekstu usklađivanja s Europskom unijom' održao je u srijedu 10. listopada u Makarskoj šesnaesti susret. 


Sudionici Foruma raspravljali su o hrvatskom kvalifikacijskom okviru te strategiji razvoja strukovnoga obrazovanja, uspostavi informacijskoga sustava za upravljanje strukovnim obrazovanjem te zakonskoj i institucionalnoj prilagodbi sustava strukovnoga obrazovanja sukladno smjernicama i preporukama Europske unije.


U radu 16. susreta Nacionalnog foruma sudjelovali su ravnatelj Diplomatske akademije MVPEI-a Mladen Andrlić i državni tajnik za srednje obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić, a okupljenima su se u ime županije i grada obratili zamjenik župana Luka Brčić i zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda.



Andrlić  se u svom se obraćanju osvrnuo na važnost sveukupnog i cjeloživotnog obrazovanja, te strukovnog obrazovanja kao jedne od sastavnica, za cjelokupni razvoj društva istaknuvši kako je društvo temeljeno na znanju i u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji prepoznato kao prioritet i jedan od preduvjeta za unapređenje konkurentnosti.


Tijekom rasprave naglašena je važnost usklađivanja strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada. 


 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Nacionalni forum o pristupanju Europskoj uniji na temu 'Reforma strukovnog obrazovanja u kontekstu usklađivanja s Europskom unijom'