naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rumunjski poljoprivrednici suočeni s gubitkom sredstava iz EU fondova

Europska komisija upozorila je Rumunjsku na mogućnost ukidanja financijske pomoći za rumunjske poljoprivrednike ukoliko Bukurešt ne ukloni nepravilnosti u sustavu isplate poljoprivrednih subvencija.    

Povjerenica Europske komisije za poljoprivredu Mariann Fischer Boel izjavila je u srijedu 10. listopada kako bi Rumunjska mogla biti suočena s privremenim ukidanjem 25 posto EU isplata namijenjenih poljoprivrednicima, što iznosi više od 100 milijuna eura. 


Ovo Komisijino upozorenje dolazi nakon što je revizija utvrdila ozbiljne manjkavosti u administraciji i sustavu financijske kontrole u Rumunjskoj.


Komisija je upozorila da Rumunjska mora popraviti svoju kompjutoriziranu bazu podataka i prikupiti više preciznih podataka o poljoprivrednim površinama u vlasništvu pojedinačnih poljoprivrednika, budući da postojeći sustav identifikacije ne funkcionira, što otvara mogućnosti za prijevare i zlouporabu sredstava iz europskih fondova.


Bugarska neće biti suočena sa smanjenjima poljoprivrednog fonda, budući je uspostavila operativan sustav isplata.


U okviru sporazuma o priključenju Bugarske i Rumunjske Uniji, EU može obustaviti isplate do četvrtine svojih izravnih subvencija za poljoprivrednike, koje bi se trebale početi isplaćivati od 1. prosinca.  


U slučaju Rumunjske, za poljoprivrednike je iduće godine namijenjeno 443 milijuna eura, a do 2013. taj bi iznos trebao porasti na 1,07 milijardi.


Rumunjski bi poljoprivrednici u razdoblju od 2008.-2013. iz europskih fondova trebali ukupno dobiti 4,3 milijarde eura.


 


Više o tome:

EUobserver: Romania told to reform farm system or face aid cuts