naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U poglavlju financijske usluge potrebno donijeti još 9 zakona

Za usklađivanje pregovaračkog poglavlja Financijske usluge s europskom pravnom stečevinom, Hrvatska treba do kraja iduće godine usvojiti devet zakona, doznaje se u četvrtak 11. listopada iz izvora bliskog Vladi. 


Riječ je o poglavlju kojim se uređuje infrastruktura cjelokupnog financijskog tržišta kroz 11 zakona. 


Dva zakona već su usvojena - Zakon o kreditnim unijama i Zakon o financijskom kolateralu. Preostalih devet je u fazi pripreme, a morali bi biti usvojeni do kraja 2008.


Najvažniji među njima su Zakon o kreditnim institucijama (ZOKI) i Zakon o tržištu vrijednosnih papira. 


U tom segmentu jedna od najvažnijih stvari jest uvođenje EU smjernice o tržištima financijskih usluga poznate pod nazivom MiFID u domaće zakonodavstvo. Njome će se za subjekte na financijskom tržištu uvesti jedinstvena EU putovnica (single passport) za obavljanje financijskih usluga.  


To znači da će nakon ulaska u EU, financijskoj instituciji s odobrenjem za pružanje financijskih usluga u jednoj članici Unije biti dopušteno obavljanje istih usluga u Hrvatskoj bez dodatnog odobrenja nadležnih vlasti.


Tako se može očekivati otvaranje poslovnica inozemnih banaka u Hrvatskoj za obavljanje financijskih usluga u manjem opsegu i za određeno vrijeme. U suprotnom će morati osnovati svoje podružnice. U Sloveniji je, primjerice, ulaskom te zemlje u EU oko 170 institucija otvorilo svoje poslovnice. 


Jedno od zanimljivih područja u kojem se Hrvatska treba zakonski uskladiti s EU jest i poslovanje institucija za elektronički novac.  


Tako je u pripremi  Zakon o elektroničkom novcu, kojim će se regulirati elektronički novac, monetarna vrijednost pohranjena na elektroničkom uređaju, primjerice mobitelu, a koja služi  kao sredstvo plaćanja i na drugim mjestima od institucije koja ga je izdala. 


Cilj svih tih promjena je bolja regulacija financijskog tržišta, upravljanje novcem na bolji način i ujednačavanje usluga s europskim zemljama što bi trebalo omogućiti i bolju uslugu.


Hrvatska je poglavlje Financijske usluge otvorila za pregovore u lipnju ove godine.


Hina