naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pokrenut prvi twinning projekt EU-a i Hrvatske na području zaštite okoliša

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek pokrenut će u srijedu 17. listopada prvi twinning projekt Europske unije i Hrvatske na području zaštite okoliša. 


Projekt CARDS 2004 'Stvaranje i razvoj smjernica za provedbu EU Okvirne direktive o vodama' vrijedan 1,2 milijuna eura, pomoći će Hrvatskoj pri poboljšanju standarda kvalitete voda, te u gospodarenju vodama sukladno standardima Europske unije.  


Okvirna direktiva o vodama Europske Unije čini okosnicu društvenih aktivnosti u području rukovođenja vodama. Po principu supsidijarnosti, direktiva prepušta administrativne odluke vladama pojedinih država. Dok su se 'stare' članice imale vremena upoznati s direktivom iz 2000., Hrvatska, kao zemlja koja će tek pristupiti EU, nije imala tu privilegiju i morat će to učiniti u vrlo ograničenim vremenskim okvirima.

Projekt je započeo u rujnu 2007. i trajat će dvije godine tijekom kojih će međunarodni tim stručnjaka pomagati upravi institucija za upravljanje vodama u određivanju zaduženja vezanih uz upravljanje vodnim resursima. 


Najveću potporu će dobiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, te Hrvatske vode čiji su partneri Federalno ministarstvo okoliša, očuvanja prirode i nuklearne sigurnosti , te Vladina služba za upravljanje zemljom i vodama iz Nizozemske.

  

Više o tome:

Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Pokrenut prvi Twinning projekt Europske unije i Hrvatske na području zaštite okoliša