naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU smanjuje pomoć za uzgoj kultura namijenjenih proizvodnji energenata

Europska komisija predložila je da se smanji pomoć poljoprivrednicima koji uzgajaju kulture namijenjene proizvodnji energenata zbog prekoračenja maksimalne poljoprivredne površine za njihov uzgoj.

Bruxelles je predložio da se površina za koju poljoprivrednici mogu zatražiti specijalnu pomoć smanji, budući da je ove godine ukupna poljoprivredna površina zasađena kulturama namijenjenima proizvodnji energenata iznosila 2,84 milijuna hektara u odnosu na maksimalno zajamčena dva milijuna hektara.

Stoga će pomoć od 45 eura po hektaru biti isplaćena samo za nešto više od 70 posto zemljišta za koje su poljoprivrednici tražili pomoć, ističu u Bruxellesu.

Poljoprivrednici dobivaju za ukupnu zajamčenu površinu od dva milijuna hektara 45 eura po hektaru pod uvjetom da su s prerađivačima sklopili ugovor o kupoprodaji usjeva radi proizvodnje energenata.

U slučaju prekoračenja tog praga pomoć se smanjuje kako se ne bi probio proračunski okvir za tu namjenu od ukupno 90 milijuna eura. EU će ove godine prvi puta isplatiti cijelu predviđenu svotu.

Pomoć je uvedena 2003. reformom Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) kako bi se potaknulo povećanje proizvodnje biogoriva te električne i toplinske energije koja se proizvodi iz biomase.

'Taj je oblik pomoći bio vrlo koristan kada je u pitanju jačanje europskog sektora proizvodnje biogoriva. No, sljedećeg ćemo se mjeseca morati pitati je li ta pomoć i dalje nužna. Imamo obvezujući cilj za biogoriva i poletno tržište', naglasila je povjerenica EU za poljoprivredu Mariann Fischer Boel.

 

Hina