naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen program 'Europa za građane 2007.-2013.'

Program 'Europa za građane 2007.-2013.' predstavljen je u ponedjeljak 22. listopada u Zagrebu na Info danu javnosti, a potencijalni korisnici upoznati su s postupcima i pravilima njegove provedbe te mogućnostima dobivanja financijskih potpora koje program nudi. 


Info dan organizirali su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ured za udruge Vlade RH, ujedno i nositelj provedbe programa u Hrvatskoj.  


Predstojnik Ureda Igor Vidačak istaknuo je kako je to novi program Europske unije kojim se želi potaknuti aktivnije sudjelovanje građana i organizacija civilnoga društva u procesu europske integracije.


Program je prvenstveno namijenjen korisnicima iz zemljama članica, a Hrvatska je prva nečlanica EU uključena u Program i punopravno sudjeluje u korištenju njegovih sredstava, rekao je Vidačak.  


U programu mogu sudjelovati lokalne vlasti, skupine građana, organizacije civilnoga društva i udruge, odnosno aktivno europsko građanstvo, kako je naglasio Vidačak, koje će razvojem vlastitih ideja i suradnjom sa sličnim organizacijama iz drugih zemalja, preko susreta i zajedničkog djelovanja, promicati bolje razumijevanje i komunikaciju građana EU.


Za razdoblje do 2013. godine Programom je osigurano 215 milijuna eura, naveo je Vidačak, a o kvaliteti ponuđenih programa ovisit će raspodjela sredstava.


Hina