naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija predstavila prijedlog za uvođenje ‘plave karte’ EU-a

Europska komisija je u utorak 23. listopada u Strasbourgu predstavila dva zakonska prijedloga koja bi Europsku uniju trebala učiniti atraktivnijom za visoko kvalificiranu radnu snagu iz trećih zemalja. 


Riječ je o prijedlogu direktive o visoko kvalificiranim radnicima i direktive o jedinstvenom postupku za izdavanje jedinstvene dozvole za boravak i rad u EU-u za građane trećih zemalja tzv 'plave karte'. 


'Ovo je jasan signal visoko kvalificiranim radnicima da su dobrodošli u Europu', rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso koji je u Strasbourgu zajedno s povjerenikom za pravosuđe i unutarnje poslove Francom Frattinijem predstavio ovu zakonsku inicijativu. 


Barroso je rekao da Europska unija, zbog demografskih problema ovisi o uvozu visokokvalificirane radne snage, ali da ona u privlačenju tih ljudi znatno zaostaje za Sjedinjenim Državama, Kanadom ili Australijom.  


Prema podacima Europske komisije, u Europskoj uniji na visokokvalificirane radnike iz trećih zemalja otpada samo 1,72 posto ukupne radne snage, dok u Australiji taj postotak iznosi 9,9 posto, u Kanadi 7,3 posto, a u Sjedinjenim Državama 3, 2 posto. S druge strane, radnici iz trećih zemalja s nižim kvalifikacijama znatno su zastupljeniji u EU-u nego u tim zemljama.


Komisija smatra da je jedan od razloga za neatrakivnost EU-a za visokokvalificirane radnike taj što postoji onoliko različitih pravila za dobivanje boravišne i radne dozvole koliko ima i zemalja članica. Ovim zakonskim prijedlogom ujednačio bi se minimalni set pravila za legalne migrante koji imaju tražene kvalifikacije.


Radnici koji dobiju 'plavu kartu' EU-a imat će niz socijalnih i ekonomskih prava i povoljne uvjete za okupljanje obitelji. Nakon što u zemlji ulaska provede najmanje dvije godine, taj bi radnik stekao pravo na rad i boravak i u svim ostalim članicama EU-a.


'Plava karta' osmišljena je po uzoru na američku 'zelenu kartu'. Uvjeti za dobivanje "plave karte bit će da imigrant mora imati ugovor o radu s tvrtkom iz EU-a koja mu jamči posao najmanje godinu dana i s plaćom koja mora biti tri puta veća od minimalne plaće u zemlji članici EU-a, gdje ta tvrtka ima sjedište. 


Zakonske prijedloge da bi stupili na snagu moraju odobriti zemlje članice.(Hina)


  

Više o tome:

  • Europska komisija: Making Europe more attractive to highly skilled migrants and increasing the protection of lawfully residing and working migrants.
  • Europska komisija: Simplified admission procedures and common set of rights for third-country workers
  • EUobserver: EU proposes 'blue card' to attract skilled immigrants
  • EurActiv: 'Blue Card' proposal almost unanimously welcomed