naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Završen prvi twinning projekt EU-a i Hrvatske na području poreza

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvo financija Republike Hrvatske predstavljaju u četvrtak 25. listopada rezultate projekta 'Jačanje poreznog sustava na području PDV-a radi pripreme i razvoja VIES - informacijskog sustava međusobnog povezivanja' koji je trajao 21 mjesec. 


Ovaj twinning-projekt vrijedan 1,3 milijuna eura proveden u suradnji sa Saveznim ministarstvom financija Republike Austrije, potpomogao je Hrvatsku Poreznu upravu pri potpunom zadovoljavanju standarda EU-a.  


Glavni rezultat ovog projekta je postavljanje temelja za osnivanje Središnjeg ureda za vezu u svrhu izmjene informacija o PDV-u koje se odnose na poduzetnike koji djeluju na zajedničkom tržištu. 


Taj kompjuterizirani ured trebao bi biti dio VIES - PDV sustava za izmjenu informacija, odnosno zajedničke računalne mreže kojom upravljaju središnji uredi za vezu uspostavljeni u poreznim upravama članica EU-a.  


Putem tog sustava, Carinska uprava Republike Hrvatske moći će osigurati informacije o PDV-u hrvatskih poduzetnika koji djeluju na zajedničkom tržištu, ali i dobiti informacije o poduzetnicima drugih država članica.


 


Više o tome:

Delegacija EK-a u Republici Hrvatskoj: Prvi Twinning projekt EU i Hrvatske na području poreza uspješno završen