naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Sveti Martin na Muri dobiva nagradu na Europskom turističkom forumu

Sveti Martin na Muri će u petak 26. listopada u okviru Europskog turističkog foruma u Portugalu dobiti nagradu za Europsku destinaciju izvrsnosti, najavila je u četvrtak Europska komisija. 


Europska komisija pokrenula je 2006. prvi pilot-projekt Europske turističke destinacije izvrsnosti (EDEN) s podtemom 'Najbolje nove seoske destinacije'.


'Sveti Martin na Muri, smješten u najsjevernijem dijelu Hrvatske, prva je lokalna zajednica u Hrvatskoj koja je usvojila strategiju razvoja ruralnog turizma s ciljem da se stvori održiv ekonomski razvoj temeljen na očuvanju prirodne baštine', kaže se u priopćenju Europske komisije.


Uz hrvatskog pobjednika na Šestom europskom turističkom forumu bit će predstavljeno još devet nacionalnih pobjednika, a svih deset destinacija će ponijeti laskavu titulu Europskih destinacija izvrsnosti u kategoriji novih seoskih destinacija.


Cilj ove incijative je skrenuti pažnju na vrijednost, raznolikost i zajedničke karakteristike europskih turističkih destinacija, te promovirati one gdje se cilj ekonomskog rasta dostiže uz osiguranje socijalne, kulturne i ekološke održivosti turizma, dodaje se u priopćenju.


Pobjednicima će nagrade uručiti potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za  poduzetništvo i industriju Guenter Verheugen.

Glavna tema turističkog foruma bit će kako učiniti europske turističke destinacije konkurentnijima, a Europska će komisija također predstaviti novu strategiju jačanja održivog i konkurentnog turizma u Europi. 


'Uspjeh i potencijal rasta Europe kao turističke destinacije budućnosti ovisit će o našem kapacitetu da očuvamo i ojačamo europske vrijednosti kroz kombinaciju razumnog razvoja i inovacija turističkih proizvoda', kaže se u priopćenju EK.


Hina