naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU pomaže Hrvatskoj u dogradnji sustava azila

Formalnom svečanošću bit će u utorak 30. listopada u Zagrebu obilježen službeni početak CARDS twinning projekta 'Jačanje sustava azila - Reforma azila II' čiji su ciljevi osigurati da hrvatsko zakonodavstvo bude usklađeno sa zakonodavstvom EU na području azila, dodatno razviti taj sustav te unaprijediti učinkovitost državnih tijela na području azila, najavljeno je u ponedjeljak 29. listopada iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.

Projekt s proračunom od milijun eura financira Europska komisija i trajat će do veljače 2009. godine, a sastoji se od 3 komponente: izrada akcijskog plana za provedbu Migracijske politike i dorada zakonodavstva; dogradnja sustava azila, uključujući integraciju azilanata i pripreme za rad unutar europskog sustava za otiske prstiju 'EURODAC' te procjena stanja u upravljanju ljudskim resursima, izrada programa obuke i provedba pojedinih aktivnosti obuke, pojašnjava se u priopćenju.

Glavni korisnik i partner s hrvatske strane u provedbi projekta je Odjel za strance i azil Ministarstva unutarnjih poslova. Službe iz zemalja članica EU koje će tijekom projekta pružati svoju pomoć su Služba za imigraciju i naturalizaciju iz Nizozemske i Ured za imigraciju i državljanstva iz Mađarske.

'Ovaj projekt je od velike važnosti za Ministarstvo unutarnjih poslova u okviru procesa pristupanja EU. Kroz ovaj twinning projekt, EU pomaže hrvatskim državnim tijelima da učinkovito upravljaju fluktuacijama u broju tražitelja azila, da istovremeno ispunjavaju svoje pravne obveze za ulazak u Europsku uniju te da osiguraju kvalitetu i pravednost prilikom obrade zahtjeva za azil', naglašava se u priopćenju.

Nazočnima će se na svečanosti u Ministarstvu unutarnjih poslova obratiti pomoćnik ministra unutarnjih poslova Filip Dragović, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske komisije u RH Constantino Longares Barrio, mađarski veleposlanik Peter Imre Gyoerkoes, zamjenica šefa misije u nizozemskom veleposlanstvu A. W. van Haaften i nizozemski voditelj projekta Bert van Hoorn.

 

Hina