naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurostat objavio 'Kulturnu statistiku'

Kultura ima značajnu ulogu u svakodnevnom životu građana Europe. Važnost kulture očituje se u činjenici da je u kulturi zaposleno 5 milijuna ljudi, odnosno 2.4 posto od cjelokupne zaposlenosti u zemljama Europske unije u 2005.

Prvi put je statistički ured Europske komisije, Eurostat, objavio 'kulturnu statistiku' na europskoj razini. Publikacija uključuje poglavlja o zapošljavanju u kulturnom sektoru, poduzetništvu u kulturi kao i o kulturnim  troškovima.

U Europskoj uniji tijekom 2005. u kulturnom sektoru radilo je 2.4 posto od ukupno zaposlenih. Postoci variraju od 1.1 posto u Rumunjskoj, 1.4 posto u Portugalu i 1.7 posto u Poljskoj, do 3.8 posto u Nizozemskoj. U Hrvatskoj je u kulturnom sektoru bilo zaposleno 2 posto od ukupno zaposlenih u zemlji.

Zaposlenici kulturnog sektora imaju općenito višu naobrazbu od prosjeka - 47.7 posto zaposlenih u kulturnom sektoru u EU ima višu i visoku naobrazbu. Najviše visoko obrazovanih "kulturnjaka" ima u Estoniji i Belgiji, najmanje na Malti i u Portugalu. U Hrvatskoj od zaposlenih u kulturnom sektoru 45 posto ima višu i visoku naobrazbu, u odnosu na 21.4 posto među ukupno zaposlenima.

Što se tiče zapošljavanja na određeno i neodređeno vrijeme u ispitanim zemljama, 16.4 posto zaposlenih u kulturnom sektoru zaposleno je na određeno vrijeme, dok ih je ukupno zaposlenih na određeno 13.3 posto.

U Hrvatskoj je odnos suprotan - u kulturnom sektoru 12.6 posto radi na određeno, u odnosu na 13 posto ukupno zaposlenih na određeno.

Proporcionalno najviše studenata umjetničkih akademija ima na Malti (10.9 posto ukupne studentske populacije), najmanje u Poljskoj (1.0), Mađarskoj (1.3) i Rumunjskoj (1.4). Hrvatska stoji na 2.4 posto.

Najčešća kulturna aktivnost u EU-27 je gledanje televizije ili slušanje radija, podaci su Eurobarometra s početka 2007. Sedamdeset i jedan posto ispitanih pročitalo je u posljednjih 12 mjeseci najmanje jednu knjigu. U drugim kulturnim aktivnostima uživa manjina građana EU, osim što se tiče posjeta povijesnim spomenicima i odlazaka u kino. Irci najčešće idu u kina, kao i Francuzi, Španjolci i Luksemburžani. Na dnu ljestvice su Rumunji, Bugari, Slovaci i Hrvati.

Muzeji i galerije, koncerti, javne knjižnice i kazalište privlače manjinu, a ispod 20 posto građana EU-27 posjetilo je tijekom posljednjih 12 mjeseci baletnu predstavu ili operu.

 

Više o tome: