naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Europskoj uniji stopa nezaposlenosti smanjena na 7.3 posto

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni u ovogodišnjem je rujnu smanjena na 7.3 posto u usporedbi sa 7.4 posto u kolovozu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda objavljenog 31. listopada. U rujnu prošle godine stopa nezaposlenosti bila je 8.1 posto.

Najniža nezaposlenost u ovogodišnjem rujnu  je u Nizozemskoj (3,1 posto), dok su najvišu stopu nezaposlenosti imale Slovačka (11,1 posto) i Poljska (8,8 posto).

Dvadeset i tri države članice zabilježile su pad stope nezaposlenosti, tri države imale su povećanje stope, dok je u Luxembourgu stopa nezaposlenosti ostala stabilna. Najveći rast stope nezaposlenosti imali su  Irska (4.1 posto na 4.8 posto) i Portugal (7.6 posto na 8.3 posto).

Prema procjenama Eurostata, u rujnu 2007. bez posla u EU bilo je ukupno 16,7 milijuna ljudi, od čega 11,2 milijuna u eurozoni. U rujnu 2006. broj nezaposlenih u EU iznosio je 18,8 milijuna, od čega 12,2 milijuna u eurozoni.

U najvećim svjetskim gospodarstvima - SAD-u i Japanu - stopa nezaposlenosti u istom je mjesecu iznosila 4,7 posto, odnosno 4,0 posto.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Euro area unemployment down to 7.3%