naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ostvario snažan rast produktivnosti u 2006.

Europska unija prošle je godine ostvarila najsnažniju gospodarsku izvedbu od 2000., zabilježivši stopu rasta bruto domaćeg proizvoda  (BDP) od 3,0 posto, stoji u ponedjeljak 5. studenog predstavljenom izvješću Europske komisije o konkurentnosti. 


Produktivnost, mjerena povećanjem BDP-a po zaposleniku, snažno je uvećana u 27 zemalja članica, ostvarivši 1,5-postotni rast nasuprot prosječnom rastu od 1,2 posto, zabilježenom u razdoblju od 2000. do 2005., navodi se dalje u izvješću EK.  


Rast zaposlenosti u 27-članom bloku u 2006. je ubrzao na 1,6 posto, dok je u razdoblju od 2000. do 2005. prosječan rast zaposlenosti iznosio 0,5 posto, stoji u izvješću.


'Ti su podaci vrlo ohrabrujući, a govore nam da su reforme u sklopu revidirane Lisabonske strategije počele donositi rezultate', ustvrdio je potpredsjednik EK za poduzetništvo i industrijsku politiku Guenther Verheugen.  


Nadalje, izvješće EK navodi da je rast produktivnosti u EU u prošloj godini bio snažniji nego u Sjedinjenim Državama, gdje je rast produktivnosti iznosio 1,4 posto. Kako se nadaju u EU, to bi moglo označiti početak dugoročnog trenda. 


'Europske industrije uspjele su očuvati svoje pozicije na globalnim tržištima, za razliku od  američkih i japanskih proizvođača. Sada je pred nama izazov da požurimo sa svojim planom reformi', tumači Verheugen. 


Posebnu pažnju autori izvješća posvetili su produktivnosti koja je ključni pokretač konkurentnosti i blagostanja u dugom roku. Navode također da je glavni izvor jaza između zemalja članica EU-a i SAD-a u rastu produktivnosti polučenom neopipljivim čimbenicima poput tehničkog napretka ili organizacijskih inovacija.


Stoga je opravdano da EU kao prioritet odredi mikroekonomske reforme koje po općoj ocjeni najviše pridonose rastu produktivnosti, navodi EK u svojem izvješću. Riječ je, među ostalim, o povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj, poticanju poduzetništva, te smanjenju birokracije.


Kao jedan od značajnijih zaključaka u izvješću se još navodi kako koordinacija na EU razini pri provedbi reformi pojačava njihovu učinkovitost zbog pozitivnih efekata prekograničnog širenja znanja i sinergije među komplementarnim politikama.(Hina)


 


Više o tome:

Europska komisija: EU competitiveness on a growth path