naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zeleno svjetlo širenju Schengena

Ministri unutarnjih poslova EU-a odobrit će 8. studenog ulazak devet novih zemalja članica koje su u EU ušle 2004. u Schengenski prostor bez unutarnjih granica, što će njihovim građanima omogućiti prelazak granica bez putovnica sve od Tallina do Lisabona.

Spomenute zemlje (devet od deset zemalja koje su ušle u EU 2004., osim Cipra) 'ispunjavaju potrebne uvjete' za ukidanje 'graničnih kontrola od 21. prosinca 2007. za kopnene i morske granice te od 30. ožujka 2008. za zračne granice', navodi se u dokumentu koji trebaju usvojiti ministri EU na sastanku u Bruxellesu.

To znači da će građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije od 21. prosinca moći ulaziti u Schengenski prostor bez putovnica.

Schengenski prostor trenutačno čini 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island. Britanija i Irska su jedine od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena.

Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Da bi ušle u Schengenski prostor, nove zemlje članice trebale su ispuniti dva uvjeta. Prvi su ispunile 1. rujna priključivši se na Schengenski informacijski sustav (SIS), informatičku bazu podataka o traženim osobama, ukradenim predmetima i vozilima. SIS sadrži već više od 20 milijuna podataka.

EU je zbog širenja Schengena planirala pokrenuti SIS II, napredniji sustav koji bi trebao sadržavati i biometrijske podatke. Projekt je međutim naišao na mnogobrojne pravne i tehničke poteškoće i u najboljem slučaju proradit će tek potkraj 2008., umjesto u ožujku 2007. Zbog toga je odlučeno da se postojeći SIS proširi na nove članice dok novi sustav ne proradi.

Drugi uvjet bila je pozitivna ocjena sigurnosti njihovih vanjskih granica koje postaju vanjske granice Schengenskog prostora.

Novim proširenjem, Schengenski prostor dolazi na samu hrvatsku granicu. Hrvatski građani će, kao i dosada moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutarnjih poslova 18. rujna ove godine.

 

Hina