naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski dan zdrave hrane i kuhanja

Zemlje članice Europske unije obilježile su u 8. studenog Europski dan zdrave hrane i kuhanja organiziran u cilju promicanja zdravih prehrambenih navika među djecom s obzirom na to da je sve više djece u Europi pretilo, stoji u priopćenju Europske komisije.

Dječja pretilost iznimno je zabrinjavajuć problem, osobito kad je riječ o gotovo 22 milijuna djece u EU koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a njihov broj svake se godine povećava za 400.000.

Takva djeca osim što imaju zdravstvenih problema kao što je dijabetes ili problemi s jetrom, u kasnijoj dobi izložena su i većem riziku oboljevanja od raka, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, moždanog udara i depresije.

U 14 zemalja članica organizirani su susreti djece s vrhunskim kuharima koji su im demonstrirali pripremu zdrave hrane te radionice o uravnoteženom životnom stilu.

Europski povjerenik za zdravlje Kyprianou posjetio je tim povodom jednu školu u Bruxellesu gdje je sudjelovao na interaktivnom tečaju kuhanja na kojem su četiri profesionalna kuhara pred oko 60 djece objasnila koristi zdrave prehrane.

Europski dan zdrave hrane ima i svoju internetsku stranicu. Na stranici su na zabavan način opisani recepti i kuharski savjeti za pripremu zdrave hrane na 12 jezika.

 

Više o tome:

  • European day of  Healthy Food and Cooking with Children
  • Europska komisija: Tackling Childhood Obesity: European Day of Healthy Food and Cooking