naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ministrica Lovrin potpisala sporazum s Eurojustom

Hrvatska je u petak 9. studenoga u Bruxellesu potpisala sporazum o suradnju s Eurojustom, tijelom Europske unije koje je zaduženo za koordinaciju istraga i sudskih progona u području prekograničnog i organiziranog kriminala.

Sporazum su potpisali hrvatska ministrica pravosuđa Ana Lovrin i predsjednik Vijeća Eurojusta Michael Kennedy. Svečanosti potpisivanja bili su nazočni i povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini, te portugalski ministar pravosuđa Alberto Costa, u ime predsjedništva EU-a.

"Ovaj će sporazum pojačati suradnju između Eurojusta i Hrvatske, kao treće zemlje, u progonima i istrazi teških prekograničnih kaznenih djela i međunarodnog kriminala", rekla je ministrica Lovrin.

Predsjednik Vijeća Eurojusta izjavio je nakon potpisivanja da je Hrvatska i do sada dobro surađivala s tim tijelom EU-a. "Drago nam je zbog potpisanog sporazuma i što dosadašnje dobre odnose pretvaramo u još bolje", rekao je Kennedy.

Hrvatska je prva od kandidatskih zemalja koja potpisuje sporazum s Eurojustom. Eurojust, među zemljama koje nisu članice EU-a, ima potpisan sporazum o suradnji s Norveškom, Islandom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Eurojust (engl. European Body for the Enhancement of Judicial Cooperation), novo je tijelo Europske unije osnovano 2002. godine kako bi poboljšalo učinkovitost nadležnih tijela u okviru država članica u području prekograničnog i organiziranog kriminala.

 

Hina