naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Frattini želi da se neke odredbe ugovora EU provode i prije 2009.

Europski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini izrazio je želju da se pojedine odredbe reformskog ugovora EU počnu primjenjivati i prije njihovog službenog stupanja na snagu.

Frattini je 8. studenoga izjavio kako se s inovacijama iz ugovora koje se odnose na područje pravosuđa i borbe protiv kriminala ne bi trebalo čekati do polovice 2009. kada se planira završetak procesa ratifikacije ugovora u svim zemljama članicama Europske unije.

Lisabonski ugovor daje Europskom parlamentu takozvano 'pravo suodlučivanja' u područjima pravosuđa i unutarnjih poslova, čime zastupnici dobivaju mogućnost izraziti svoje mišljenje o osjetljivim političkim područjima.

Povjerenik je rekao kako se snažno zalaže za nove ovlasti Parlamenta. Pri tome je naglasio kako  će novi sustav odlučivanja doprinijeti jačoj demokraciji u procesu donošenja odluka dok će institucije EU učiniti odgovornijima za pravosudne zakone.

Nizozemski ministar pravosuđa Ernst Hirsch Ballin odbdio je reagirati na Frattinijev specifičan plan, ali je dodao kako njegov prijedlog ima šire značenje, riječ je o odnosu između starog i novog ugovora.    

Jedan je dužnosnik Komisije izjavio da političko suodlučivanje može zasad imati samo oblik 'neformalnog trijaloga' između Komisije, Parlamenta i predsjedništva EU, budući da još ne postoje pravni temelji za formalnu uključenost eurozastupnika u donošenje odluka na polju pravosuđa.

 

Više o tome:

  • EUobserver: Frattini seeks to apply new EU treaty rules before 2009