naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće Europe kritizira terorističku listu Europske unije

Popis terorista koji je sastavila Europska unija krši temeljna ljudska prava, smatra švicarski istražitelj koji radi za Vijeće Europe. 


'Sadašnji sustav crnih lista krši temeljne principe ljudskih prava', kaže izvješće Dicka Martyja koje će službeno biti predstavljeno u ponedjeljak 12. studenog.


Marty u izvješću osuđuje terorističke liste, kako onu  Europske unije tako i onu Ujedinjenih naroda, te tvrdi da osumnjičenima na listama nije omogućeno da se brane te je najčešće nemoguće s popisa biti skinut jednom kada se na njemu pojedinac ili skupina nađu. 


Popis terorista EU uspostavljen je nakon napada na SAD 11. rujna 2001., i na njemu se između ostalih nalaze Hamas, kurdska PKK, Tamilski tigrovi, ETA i kolumbijski pobunjenici FARC.


Marty je rekao, referirajući se i na EU-ovu i UN-ovu listu, da obje moraju poštivati 'minimalne proceduralne norme i pravosudne mjere zaštite'. 


'Unatoč nedavnim proceduralnim poboljšanjima ostaje i dalje gotovo nemoguće u praksi biti skinut s liste što je situacija koja je nezakonita i neprihvatljiva', kaže Marty.(Hina)


 


Više o tome:


EUobserver: EU terror list criticised by human rights watchdog