naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija organizira natjecanje mladih u prevođenju

Opća uprava za prevođenje Europske komisije organizira u srijedu 14. studenog natjecanje 'Juvenes Translatores' (mladi prevoditelji) za preko tisuću učenika iz cijele Europe.

Sudionici natjecanja koje će se održati simultano u 27 zemalja članica Europske unije  prevodit će kraće tekstove općenitih tema, a birati mogu među 23 službena jezika Europske unije.


U natjecanju će sudjelovati približno 1500 17-godišnjaka iz gotovo 300 škola.


Leonard Orban, povjerenik Europske komisije za višejezičnost rekao je kako je velik interes za ovo natjecanje jasan pokazatelj da mladi rado uče strane jezike.  


Pobjednici natjecanja, njih 27, po jedan iz svake zemlje članice, bit će pozvani u trodnevni posjet Bruxellesu u ožujku 2008., gdje će im povjerenik Orban uručiti nagrade, uključujući potvrdu o jezičnoj izvrsnosti. 


Za sudjelovanje u natjecanju javilo se 858 škola. Broj izabranih škola u pojedinoj zemlji odgovara njezinom broju glasova u Vijeću EU-a.


Europska komisija želi ovim natjecanjem promicati višejezičnost, a mladima sudionicima predočiti izazove prevoditeljskog posla.


Više o tome:

Europska komisija: Commission's contest gives young Europeans a taste of being a translator