naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska nezadovoljna gospodarskom prognozom Europske komisije

Francuska vlada osporava službene prognoze koje je Europska komisija objavila u vezi francuskog gospodarstva, ocijenivši podatke previše pesimističnima. 


Francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde kritizirala je u ponedjeljak 12. studenog procijene Komisije o rastu gospodarstva i smanjenju deficita. Lagarde je istaknula kako je  posebno nezadovoljna podacima o rastu za 2008. godinu. 


Prema procjenama za razdoblje od 2007 do 2008. koje je Europska komisija objavila u petak, francusko gospodarstvo bi trebalo rasti po stopi od 1,9 posto u 2007. a u 2008. po stopi od 2,0 posto. U prognozama francuske vlade u obje se godine predviđa rast u visini 2,5 posto. 


Francuski ekonomski stručnjaci predviđaju i proračunski  manjak od 2,4 BDP-a u 2007., a u 2008. godini manjak bi se trebao sniziti na 2,3 posto. Međutim, Europska komisija predviđa da će francuski manjak dosegnuti 2,6 posto BDP-a, a do 2009. narasti na 2,7 posto, čime bi Pariz imao najlošiji rezultat među 13 zemalja članica eurozone.


Povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Joaquin Almunia upozorio je Francusku u petak kako da će, čak i ako se Komisijine procjene ne ostvare u potpunosti, Francuska vjerojatno probiti gornju granicu dopuštenog proračunskog manjka. 


Pakt o stabilnosti i rastu koji ima zadaću osigurati fiskalnu disciplinu država članica EMU-a, dopušta proračunski manjak do 3,0 posto.


Francuska također izaziva nezadovoljstvo drugih partnera u eurozoni s upozorenjem da nije vjerojatno uravnoteženje njezina proračuna prije 2010.


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazao je da Pariz treba novca za provedbu strukturalnih gospodarskih reformi.


  


Više o tome:

EUobserver: France scuffles with Commission on economic forecasts