naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Revizori: Nepravilnosti u upravljanju strukturnim fondovima EU

Europski revizorski sud dao je u godišnjem izvješću za 2006. uglavnom negativno mišljenje za većinu rashoda EU, kritizirajući prije svega nedovoljnu kontrolu strukturnih fondova odnosno nepravilnosti pri dodjeli sredstava za gospodarsku pomoć siromašnim regijama. 


U izvješću predstavljenom u ponedjeljak 12. studenog Odboru za proračun Europskog parlamenta, koje bi tijekom dana trebalo biti predstavljeno i ministrima financija EU, Sud kaže da su ipak zamijećena neka poboljšanja u odnosu na prethodne godine, posebno kada se radi o rashodima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP). 


'Ključ učinkovitog upravljanja fondovima Europske unije leži u efikasnim i pouzdanim sustavima unutarnje kontrole na svim administrativnim razinama. Vjerujem da europski građani imaju pravo očekivati da se širom EU pravilno upravlja fondovima i da budu pod kontrolom', rekao je predsjednik Revizorskog suda Hubert Weber. 


Kao i prošle godine, zemlje članice su glavna meta revizorskih kritika jer imaju 'visoku razinu pogrešaka' u upravljanju budžetom EU-a, a i Komisija je dobila svoj dio kritika.


'Nadzor i sustav kontrole u zemljama članicama bio je općenito neučinkovit ili umjereno učinkovit, a Europska komisija također je zabilježila umjerenu učinkovitost nadzora', rekao je Weber.


Što se tiče strukturnih fondova, Sud je izrazio žaljenje zbog nedostatka kontrole od strane Komisije i zemalja članica. 'Najmanje 12 posto sredstava nije trebalo biti dodijeljeno', ocjenjuje Sud. 


Revizori su također kritizirali činjenicu da Komisija vraća novac primateljima koji su premašili troškove projekata. 


Problemi su identificirani i u kontroli shema pretpristupnih fondova, primjerice Saparda. 'Unutar pretpristupne strategije, koja je u 2006. iznosila 2,3 milijarde eura, Sud je zaključio da su isplate bile legalne i općenito pravilne, iako su značajne pogreške ponovno zamijećene u transakcijama Saparda', kaže se u izvješću. 


Sud je kritizirao i Europski parlament za neke isplate pomoćnicima eurozastupnika, iako se ove godine radi o manjim svotama nego ranije. 


Iako je Sud ustanovio da je došlo do smanjivanja broja pogrešaka u isplatama sredstava za poljoprivredu, te zaključio da se novi administrativni i kontrolni sustav EU (IACS) pokazao učinkovitim, on ipak primjećuje da novi sustav isplata poljoprivrednih subvencija ima i svoje negativne strane.


Jedinstvena shema isplata poljoprivrednih subvencija - po kojoj se subvencije ne isplaćuju prema proizvodnji već prema veličini zemljišta - u nekim je slučajevima rezultirala time da se novac isplaćuje vlasnicima velikih zemljišta koji se nikad nisu bavili poljoprivredom. 


'Među novim primateljima su primjerice željezničke kompanije u Velikoj Britaniji, konjički klubovi i ergele u Njemačkoj i Švedskoj ili golf klubovi i gradska vijeća u Danskoj i Velikoj Britaniji', kaže se u izvješću.


Europski revizorski sud je institucija Europske unije čija je osnovna zadaća ispitati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU, uključujući račune svih tijela EU. Na kraju svake financijske godine to tijelo podnosi Godišnji izvještaj o proračunu EU. Sjedište revizorskog suda je u Luksemburgu.(Hina)


  


Više o tome:

Europska komisija: The European Court of Auditors' 2006 Annual Report identifies some improvements, particularly in agricultural spending, although errors of legality and regularity still persist in the majority of EU expenditure due to weaknesses in internal control systems both at the Commission and in Member States