naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU iznio prijedlog reforme telekomunikacijskog tržišta

Europska komisija predložila je u utorak 13. studenog reformu telekomunikacijskog tržišta koja bi dala Bruxellesu i nacionalnim regulatorima veće ovlasti nad tim sektorom, što je važan korak u pokušaju Europske unije da ojača konkurentnost. 


'Prijedlog je usvojen kako ga je predložila europska povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding', rekao je jedan dužnosnik Komisije.


Prijedlog daje nacionalnim regulatorima pravo da odvoje telekomunikacijsku infrastrukturu od same usluge u slučaju dominantnih operatera. Reding predlaže i da se utemelji europsko tijelo koje bi činili nacionalni regulatori država članica. 


Da bi stupio na snagu, prijedlog, kojega podržavaju nove tvrtke koje su se na tržištu nedavno pojavile za razliku od 'povijesnih' koje mu se protive, potrebno je da ga podupru vlade EU i Europski parlament.


Naime, velike telekomunikacije tvrtke često koriste vlasništvo nad infrastrukturom kao sredstvo za nametanje monopola.


Riječ je o sličnom obrascu koji je primijenjen i kod tržišta električne energije i plina i primjerice kod željeznica, gdje je razdvojeno upravljanje nad prugama od pružanja prijevoznih usluga.


Iako je Reding uvjerena da će prijedlog proći, Europska je komisija, kako pišu europski mediji, podijeljena oko tog pitanja. Europska povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes i povjerenik EU za industriju Guenter Verheugen već su kritizirali prijedlog smatrajući da bi mogao stvoriti dodatnu količinu birokracije i ugroziti ulaganja u telekomunikacijski sektor.


Europska komisija kaže da su potrebne dodatne mjere kako bi se ojačala konkurentnost u sektorima kao što su širokopojasni internet te stvorilo jedinstveno europsko tržište telekomunikacija.


'Reforma će osigurati da se dominantni operateri kao što je Deutsche Telekom otvore prema tržišnom natjecanju', rekao je glasnogovornik povjerenice za telekomunikacije Martin Selmayr.

U skladu s tim tzv. funkcionalnim odvajanjem, regulatori mogu ishoditi razdvajanje kao posljednji korak u slučaju problema tržišnog natjecanja koji ne prestaju.


I prije službene objave prijedloga, Michael Bartholomew iz europske udruge koja predstavlja tvrtke kao što su Deutsche Telekom ili španjolska Telefonica, rekao je da će prijedlog sigurno 'rezultirati manjim investicijama za nove ili alternative mreže' jer će ona postati nesigurnija.


Međutim, novi operateri odbacuju taj argument i podupiru Komisiju, te tvrde da su njeni planovi potrebni kako bi se osiguralo pošteno tržišno natjecanje.


EK kaže da bi se nova pravila mogla početi provoditi od 2010. Analitičari očekuju da države EU poput Njemačke, Francuske i Španjolske razvodne inicijalni prijedlog.(Hina)


 


Više o tome:


  • Europska komisija: Commission proposes a single European Telecoms Market for 500 million consumers
  • Europska komisija: The EU Telecoms Reform proposes a Single Market for 500 million consumers – Frequently Asked Questions