naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bilježi kontinuirani rast zaposlenosti

Analiza recentnih podataka europskog statističkog ureda Eurostat pokazuje nastavak pozitivnih trendova na europskom tržištu rada, za što su ponajviše zaslužni nastavljen snažan rast zapošljavanja u Španjolskoj, te oporavak njemačkog i poljskog tržišta rada. 


U drugom tromjesečju 2007. u EU je tako bilo zaposleno 222 milijuna osoba. To je tri milijuna zaposlenih više nego u istom razdoblju lani, odnosno milijun više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Ključni čimbenici koji su utjecali na poboljšanje situacije na tržištima rada triju velikih zemalja članica - Njemačke, Poljske i Španjolske - jest snažan gospodarski rast u posljednjim tromjesečjima. Istodobno, i u većini novih zemalja članica (s izuzetkom Mađarske i Estonije) nastavlja se snažan rast zapošljavanja. 


Kao posljedica boljih uvjeta na tržištima rada, u drugom tromjesečju 2007. ukupna stopa zaposlenosti u EU povećana je na 65,3 posto, sa 64,3 godinu dana ranije. 


Prosječna EU stopa nezaposlenosti zabilježila je, pak, još jedan pad u trećem tromjesečju 2007., na 7,1 posto, s 8,1 posto u godini koja je prethodila. Gotovo su sve zemlje članice zabilježile pad svojih stopa nezaposlenosti. Najsnažniji pad zabilježila je Poljska, za 4,2 postotna boda, na 9,1 posto na godišnjoj razini, uslijed snažnog 6,7-postotnog gospodarskog rasta. Dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti sada u EU ima jedino Slovačka, i to od 11,1 posto.


Zahvaljujući kontinuiranom padu nezaposlenosti, EU nastavlja postupno popunjavati poveći jaz u odnosu na stope nezaposlenosti SAD-a i Japana, koje su u trećemu tromjesečju iznosile 4,6 odnosno, 3,8 posto.(Hina)


 

Više o tome:

Europska komisija: Employment increase of 3 million in one year, despite moderate slowdown in economic growth