naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci pozdravili raspad grupacije ekstremne desnice

Zastupnici iz glavnih političkih grupacija u Europskom parlamentu pozdravili su raspadanje ekstremno desne političke parlamentarne grupacije koja se podijelila zbog nesporazuma oko imigrantskih tenzija u Italiji.


Skupina Identitet, suverenitet i tradicija formalno se raspala u srijedu 14. studenog nakon što ju je napustilo pet rumunjskih zastupnika.


Rumunji su odlučili napustiti tu skupinu zbog uvreda koje je Alessandra Mussolini, članica te skupine, izrekla na račun Rumunja, nakon čega je vodstvo stranke Velika Rumunjska odlučilo je u znak prosvjeda povući svoje zastupnika iz političke skupine.


Oluka stranke Velika Rumunjska uslijedila je nakon što je Alessandre Mussolini rekla da je 'kršenje zakona postalo način života Rumunja.'Izjave unuke bivšeg talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija uslijedila je nakon silovanje i ubojstva jedne žene u Italiji, koje je navodno počinio rumunjski državljanin s kriminalnom prošlošću.


Skupina Identitet, suverenitet i tradicija, raspala nakon 10 mjeseci postojanja jer je broj njezinih članova pao ispod 20 koliko je potrebno za formiranje političke skupine.


Ubrzo nakon raspada ove skupine, uslijedile su reakcije europarlamentaraca iz drugih grupacija.


Predsjednik zastupničkog kluba europskih socijalista Martin Schulz izjavio je nakon objave o raspadu ultradesničarske skupine kako se socijalisti raduju što je raspuštena skupina koja ne pripada europskoj demokraciji.


Identitet, tradicija i suverenost prva je skupina ekstremne desnice u Europskom parlamentu osnovana u siječnju ove godine nakon što su ulaskom Bugarske i Rumunjske stvorene su pretpostavke za formiranje te skupine.


 


Više o tome:

  • EUobserver: MEPs welcome fall of far-right group