naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP usvojio nacrt direktive o zaštiti tla

Europski parlament usvojio je u srijedu 14. studenog nacrt direktive o zaštiti tla od posljedica klimatskih promjena i zagađenja, koji predviđa prije svega popisivanje i kontrolu potencijalno kontaminiranih mjesta u cijeloj EU. 


Zakoni Unije koji se tiču otpada, kemijskih proizvoda, poljoprivrede ili kvalitete voda već djelomično uzimaju u obzir i zaštitu tla, ali direktiva izglasana u srijedu u prvom čitanju predlaže 27-orici da usvoje zajednički okvir kako bi se zajamčio opstanak tog ključnog prirodnog resursa. 


'Od 27 zemalja članica EU, samo 9 ima zakone o zaštiti tla', rekla je izvjestiteljica Parlamenta, španjolska konzervativna zastupnica Cristina Gutierrez-Cortines.


One zemlje koje to još nisu učinile morat će popisati mjesta industrijskih postrojenja koja su klasificirana kao posebno opasna, kao i rudnike i odlagališta otpada.


Tekst će, ako bude usvojen, dati zemljama EU pet godina kako bi ustanovile prioritetne zone koje traže posebnu zaštitu od posljedica klimatskih promjena, kao što su erozija tla, povećanje udjela soli u tlu, dezertifikacija i povećanje kiselosti tla. Važnu ulogu igrat će i ponovno pošumljavanje u borbi protiv emisija ugljičnog dioksida.


Zemlje imaju sedam godina, nakon što direktiva bude prenesena u nacionalna zakonodavstva, da izrade strategije zaštite tla.


Tekst je sada u rukama 27-orice, vrlo razjedinjene po tom pitanju. Snažno lobiraju i predstavnici poljoprivrednog i industrijskog sektora.(Hina)


  


Više o tome:

Europski parlament: Framework for the protection of soil - flexibility for the Member States