naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament velikom većinom potvrdio širenje Schengena

Zastupnici Europskog parlamenta su u četvrtak 15. studenog velikom većinom poduprli širenje Schengenske zone, ali oni iz novih zemalja članica upozorili su da bi pritom moglo doći do stvaranja 'europske utvrde' što bi naštetilo njihovim vezama sa zemljama s kojima graniče, primjerice Ukrajinom. 


U glasovanju u četvrtak, zastupnici su potvrdili prošlotjednu pozitivnu odluku ministara unutarnjih poslova o stanju pripremljenosti devet od deset novih članica (osim Cipra) koje su se bloku priključile 2004. 


Odluka uključuje Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Maltu, Poljsku, Sloveniju Slovačku i Češku. Cipar nije uključen zbog neriješenog pitanja podjele između turske i grčke zajednice.


Granične kontrole trebale bi se ukinuti na kopnu 21. prosinca, a krajem ožujka 2008. u zračnim lukama. 


Schengensku zonu čini 13 zemalja članica EU, sve stare osim Velike Britanije i Irske, te Norveška, Island i Švicarska. 


Neki su zastupnici iz novih članica upozorili na mogućnost pogoršanja njihovih veza s Ukrajinom, Bjelorusijom i Rusijom nakon širenja Schengena, dok drugi kažu da bi punu slobodu kretanja građana novih zemalja članica uskoro trebalo pratiti i ukidanje restrikcija na tržištu rada starih članica.(Hina)

 


Više o tome:

  • Europski parlament: MEPs congratulate nine new Member States for joining the Schengen area