naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU sektor nekretnina najteže pogođen globalnom kreditnom krizom

Industrija financijskih usluga u Europskoj uniji, ponajprije sektor nekretnina, najteže je pogođena globalnom kreditnom krizom, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje prenosi londonski list Financial Times.

Rast u europskom sektoru financijskih usluga u ovogodišnjem listopadu promijenio je smjer, zabilježivši svoj prvi mjesečni pad aktivnosti nakon terorističkih napada  11. rujna 2001., pokazao je detaljan prikaz pokazatelja o upravljanju nabavom istraživačke tvrtke NTC Economics, objavljen u ponedjeljak 19. studenog.


Najveći pad aktivnosti unutar sektora financijskih usluga zabilježen je u kategoriji kompanija koja se bave uslugama vezanim uz nekretnine, navodi se u izvješću te istraživačke tvrtke.


Najnoviji podatci potkrepljuju dokaze koji ukazuju da je globalna kriza počela imati značajne makroekonomske učinke diljem Europe - premda njezini razmjeri i vjerojatno trajanje ostaju nejasni. 


Ukupni sve-sektorski indeks za EU upućuje na najsporiji rast aktivnosti u gospodarstvu u listopadu 2007. u razdoblju od preklanjskog rujna. Promatrano po kategorijama, došlo se do zaključka kako je najveće usporavanje aktivnosti koncentrirano u upravo onim sektorima koji su najočiglednije pogođeni potresima na financijskim tržištima, poput bankarstva. Financijske usluge već su zabilježile značajnije usporavanje rasta od ovogodišnjeg lipnja.


No, među osam industrija obuhvaćenih istraživanjem NTC Economicsa, o rastu većem u odnosu na prošlogodišnji listopad izvijestili su samo sektori telekomunikacija i potrošačkih usluga, ukazujući kako su učinci potresa na financijskim tržištima u proteklih nekoliko mjeseci postali rašireniji. Tehnološki sektor pritom je zabilježio najslabiji rast u posljednjih više od četiri godina. 


'Je li riječ o širenju potresa s kreditnih tržišta ili pak o širenju usporavanja koje je započelo prije ljeta, teško je odgovoriti. Moguće da je riječ pomalo o jednom i drugom', kazao je Jacques Cailloux, ekonomist u Royal Bank of Scotlandu.


S obzirom na značaj Londona kao financijskog središta moguće je očekivati da će Velika Britanija biti posebno pogođena, no sektor usluga također je bio pogođen i u eurozoni.


Gospodarske aktivnosti diljem Europe vjerojatno su pogođene višim troškovima financiranja proizašlim zbog kreditne krize. Istodobno, značajno snažniji euro i zakašnjeli učinci povećanja kamatnih stopa od kraja 2005. vjerojatno su također imali ulogu u kočenju rasta. Nedavno je i jačanje inflacije naštetilo osobnoj potrošnji.(Hina)


  


Više o tome:

  • Finacial Times: Europe’s property sector hit hardest