naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Opatija: Konferencija o prekograničnoj suradnji

Konferencija pod nazivom 'Postignuća i buduće prilike za prekograničnu suradnju u Republici Hrvatskoj', cilj koje je bolje informiranje javnosti o toj temi, počela je u ponedjeljak 19. studenog u Opatiji, a sudionici su predstavnici Europske komisije, Madžarske, Slovenije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. 


Programe prekogranične suradnje provode države članice EU-a kako bi razvile svoja pogranična područja i umanjile negativan učinak granica na socijalno-gospodarsko stanje u tim područjima. Projekti se odabiru pozivima za dostavu prijedloga, a prihvaćeni se projekti financiraju nepovratnim novcem. 


Članice EU-a financiraju prekogranične programe iz strukturnih fondova, a Hrvatska, iako još nije članica EU-a, može sudjelovati u prekograničnoj suradnji sa susjednim državama i povlačiti novac iz pretpristupnih fondova CARDS-a, Pharea i Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA). 


Voditelj Izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert je, istaknuvši da se prekogranična suradnja odnosi uglavnom na zaštitu okoliša i prirode, pročišćavanje otpadnih voda te razvoj malog i srednjeg poduzetništva, kazao da ubuduće treba pojačano pratiti i vrjednovati prekogranične projekte, jačati mogućnosti i infrastrukturu upravljanja, odrediti posebne prioritete i ključne projekte koji će utjecati na obje strane granice.  


Suradnju na zapadnoj hrvatskoj granici ocijenio je dobrom, a suradnju na istočnoj granici izazovom. 


Državni tajnik za razvitak Zdravko Livaković kazao je, otvarajući skup, da je uvjeren da će prekogranični programi u okviru IPA imati učinka i biti uvjerljivi. 


Hrvatska je od 2004. sudjelovala u trima programima prekogranične suradnje, koje je financirala EU: Programu za susjedstvo: Slovenija-Madžarska-Hrvatska, Programu za susjedstvo: Jadranska prekogranična suradnja i Programu za susjedstvo CADSES. 


Osim za te Hrvatska je dobila i novac EU-a za pokusni projekt početka prekogranične suradnje s istočnim susjedima, odnosno Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Odabrano je 129 hrvatskih projekata, vrijednih oko 16 milijuna eura, koji se provode pod nadzorom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.  


Novi programi prekogranične suradnje u Hrvatskoj počinju 2008., a hrvatske ustanove i organizacije moći će povlačiti novac iz šest novih programa prekogranične suradnje, koji će se  financirati iz IPA 2007.-2013. Novim programima uvodit će se razvojni projekti u pograničnim područjima, u partnerstvu sa susjednim državama članicama EU-a: Madžarskom, Slovenijom i Italijom, odnosno s državama koje se pripremaju za pristup EU-u: Srbijom, BiH i Crnom Gorom. 


Za prekograničnu suradnju u Hrvatskoj u prve tri godine IPA-e bit će dostupno oko 39 milijuna eura, a sličnu potporu EU će osigurati i susjednim zemljama. 


Osim u tim Hrvatska će sudjelovati u još dva programa transnacionalne suradnje EU - Jugoistočni europski prostor i Program Mediteran. 


Konferencija o prekograničnoj suradnji održava se u okviru projekta CARDS 2004. 'Jačanje institucija i kapaciteta za prekograničnu suradnju u Hrvatskoj', vrijedna 1,8 milijuna eura, koji provodi britanska savjetodavna tvrtka West Midlands Enterprise u suradnji s tvrtkama Razbor d.o.o., GHK International i Regional Consulting. Za upravljanje tim programima u Hrvatskoj zaduženo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. 


Hina