naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Serija prijedloga u cilju modernizacije europskog jedinstvenog tržišta

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, povjerenik za unutarnje tržište Charlie McCreevy i za zapošljavanje Vladimir Špidla predstavili su u utorak 20. studenog u Bruxellesu seriju prijedloga čiji je cilj modernizacija europskog jedinstvenog tržišta koja bi trebala donijeti koristi Europljanima, njih gotovo pola milijarde koliko ih obuhvaća unutarnje tržište. 


'Jedinstveno tržište već je pomoglo u stvaranju konkurentnih kompanija, smanjivanju cijena, većem izboru za potrošače i izgradnji Europe atraktivne za investitore', kaže se u priopćenju Europske komisije. 


Uz glavni dokument pod nazivom 'Jedinstveno tržište za Europu 21. stoljeća', paket uključuje dokument o dosadašnjim dostignućima jedinstvenog tržišta, dokument o tome kako bolje upravljanje može stvoriti bolje jedinstveno tržište, dokument o vanjskog dimenziji odnosno o tome kako unutarnje tržište može ojačati europski globalni utjecaj, dokument o poboljšanju nadzora nad ključnim tržištima i sektorima, te političke dokumente o uslugama od općeg interesa, uključujući socijalne usluge od općeg interesa i socijalnu viziju Europe. 


'Danas usvojen paket označava početak novog ciklusa za jedinstveno tržište', rekao je Barroso. 


Situacija je u ovom trenutku u odnosu na prije dvadeset godina 'bolja, ali potencijal ostaje ogroman', naglasio je. 


Komisija danas usvojenim paketom želi dati potrošačima veća prava i više informacija za njihovo osobno dobro, ali i u cilju poticanja tržišnog natjecanja i inovacija. Tako će EK predložiti u prosincu poboljšana prava o označavanju proizvoda. Isto tako, tijekom 2008. EK bi trebala izaći s prijedlogom o pravima potrošača za situaciju kada se radi o tome da više skupina ljudi iz više zemalja EU želi tužiti istu kompaniju. 


Komisija bi tijekom 2008. trebala objaviti i inicijativu o smanjivanju birokracije, o povećanim mogućnostima pristupa malih i srednjih poduzeća europskim programima, te smanjivanju prepreka za prekogranične aktivnosti. 


Komisija je također odlučna, kaže se u priopćenju, postići da koristi globalizacije dopru do svih europskih građana.


Europska komisija želi potaknuti i inovacije i znanje na jedinstvenom tržištu u okviru čega će predložiti i 'putovnicu za istraživače' kojom želi potaknuti mobilnost znanstvenika.


Današnji paket uključuje i socijalnu viziju za Europu za 21. stoljeće, dokument o uslugama od općeg interesa, te o zaštiti okoliša.(Hina)


 


Više o tome:

Europska komisija: Commission unveils its vision for a modern single market for all