naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novo izvješće naglašava ‘velike razlike’ u EU glede stope smrtnosti djece

Kampanja kojoj je cilj poboljšanje sigurnosti djece pokrenuta je u utorak 20. studenog u Europskom parlamentu, istoga dana kada se obilježava 18. obljetnica UN-ove Konvencije o pravima djece, uz naglasak da bi se 6.700 dječjih života godišnje moglo spasiti kada bi svaka zemlja članica EU dostigla razinu najsigurnije zemlje EU-a, Švedske. 


Veliko izvješće Europskog saveza za sigurnost djece, organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj, kaže da su povrede vodeći uzrok smrti djece širom Europe. Organizacija je priopćila i da vlade EU i industrija moraju učiniti više za zaštitu djece i poštivati zahtjeve iz UN-ove konvencije o pravima djece. 


'Komisija je pozdravila ovo izvješće kao važan doprinos u smanjivanju broja slučajeva smrti djece u svakoj zemlji EU', rekao je europski povjerenik za zdravlje Markos Kyprianou.


Savez je također priopćio da je Švedska najsigurnija zemlja za djecu te zemlja s najnižom stopom smrtnosti djece i adolescenata. 


Najlošije stoje Grčka, Španjolska i Portugal. Grčka, koja ima stopu smrtnosti djece četiri puta višu nego Švedska, među zemljama je koje moraju 'još puno učiniti', kaže savez.


U tom je ispitivanju uspoređeno 18 zemalja. Blizu Švedskoj su Nizozemska, Danska, Francuska i Norveška. 


Govoreći na konferenciji za novinare, britanska socijalistička zastupnica Arlene McCarthy, čelnica parlamentarnog Odbora za zaštitu potrošača, rekla je: "Nacionalne vlade trebaju investirati u djecu i obitelji mjerama sigurnosti za koje je dokazano da smanjuju broj smrti djece'.(Hina)


  


Više o tome:

Europski parlament: EP child's rights rapporteur interviewed on UN Children's Day