naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa na čelu razvoja nanotehnologije

Budućnost istraživanja nanotehnologije u Europi tema je trodnevne konferencije koja će u srijedu 21. studenog u portugalskoj Bragi okupiti političke lidere, istaknute znanstvenike i industrijalce zainteresirane za taj sektor.


Konferenciji će nazočiti europska povjerenica za informacijsko društvo i medije Viviane Reding, povjerenik za istraživanja i razvoj Janez Potočnik te vodeća imena u istraživanju nanotehnologije iz cijele Europe.  


Razmotrit će niz pitanja koja se odnose na nanotehnologiju, uključujući industrijsku perspektivu, mogućnosti primjene, primjerice u elektronici, medicini i proizvodnji, te najnovija znanstvena otkrića. 


'Nanoznanosti i nanotehnologije imaju potencijal da potaknu rast i zapošljavanje u Europi pa imamo dužnost pobrinuti se da se one razvijaju na pozitivan i odgovoran način', kaže se u izjavi povjerenika za istraživanja i razvoj Janeza Potočnika.


Europska komisija najveći je pojedinačni ulagač u istraživanja nanotehnologije u EU, a uskoro bi zaživjeti trebala i prva javno-privatna partnerstva na tom području.


Ministri za znanost EU-a okupljeni u Vijeću za konkurentnost trebali bi ovaj tjedan odobriti četiri javno-privatna partnerstva za poticanje industrijskih istraživanja, od kojih će dva biti važna za razvoj nanotehnologije. 


EU traži i međunarodne partnere u nanotehnologiji. Početkom mjeseca osnovan je tako zajednički fond za istraživanja nanotehnologije EU-Indija vrijedan deset milijuna eura.(Hina)


  


Više o tome:

Europska komisija: Europe at the cutting edge of nanotechnology development