naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
OECD: Smanjuje se gospodarski jaz između starih i novih članica EU-a

Ekonomije starih zemalja članica Europske unije gube prednost pred novim članicama na istoku Europe. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ističe kako stare članice sve više izostaju za brzorastućim ekonomijama poput Sjedinjenih Američkih Država i Norveške, što pokazuje i primjer Italije koje ja pala ispod prosjeka zemalja OECD-a.

Izvješće OECD-a objavljeno u srijedu 21. studenog uspoređivalo je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći i potrošnju domaćinstava za 55 gospodarstava u 2005. godini, uključujući zemlje članice Europske unije, Ameriku i Japan. 

Izračunavanje BDP-a po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći način je za uspoređivanje prosperiteta zemalja, prilagođeno činjenici da se cijene razlikuju između zemalja, a kao rezultat toga stanovnici različitih zemalja uživaju u realnom standardu koji je drugačiji od onog nominalnog.

Najveća europska gospodarstava, Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje su iznad prosjeka zemalja OECD-a, međutim primjetna je tendencija njihovog približavanja prosjeku. 

Tako talijanska ekonomija, iako četvrta na listi, već godinama pokazuje slabe rezultate, te je pala sa 105 posto prosjeka zemalja OECD-a u 2002. godina na samo 96 posto prosjeka tri godine kasnije. 

U suprotnosti s time, tradicionalni predvodnici poput malog, bankarski orijentiranog Luksemburaga, naftom bogata Norveška, američki gospodarski div te brzorastući irski tigar i dalje povećavaju svoju prednost. 

Luksemburg i Norveška pokazuju najbolje rezultate među zemljama OECD-a te su povećale svoje pozicije iznad prosjeka za 22 odnosno 19 postotnih bodova u razdoblju između 2002. i 2005. na 246 i 164 posto prosjeka OECD-a. 

Istočnoeuropske zemlje članice dostižu sporo ali sigurno prosjek OECD-a, pri čemu su, sa rastom od po 4 postotna boda, najviše napredovale Češka i Slovačka koje su dostigle 70 odnosno 55 posto prosjeka OECD-a. 

 

Više o tome:

EUobserver: Old EU economies losing ground