naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit EU-a i Kine

Summit Europske unije i Kine održava se u srijedu 28. studenog u kineskom glavnom gradu Pekingu. Europski i kineski čelnici će tijekom susreta u Kini razgovarati ponajviše o sve intenzivnijim trgovinskim odnosima između Europske unije i ovog dalekoistočnog gospodarskog diva. 

Mnoga pitanja i dalje opterećuju bilateralne odnose između Kine i EU-a, npr. kineski izvoz krivotvorene robe ili kineski prigovori da EU ne otvara dovoljno svoje tržište za kineske proizvode. Prošli je tjedan povjerenik Europske komisije za trgovinu Peter Mandelson upozorio Peking da bi EU mogao uvesti anti-dumpinške mjere, ako nešto ne učini po pitanju neodrživog debalansa u trgovinskoj razmjeni.

Kina je sve važniji europski partner; Europska unija postala je 2004. godine najvažniji kineski trgovinski partner, dok je Kina najvažniji trgovinski partner EU-a iza Amerike. 

 

Više o tome:

 

  • Portugalsko EU predsjedništvo: EU-China Summit
  • Europska komisija: EU-China and EU-India Summits EU27 trade with China grew by 150% between 2000 and 2006