naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Plan o novim tehnologijama s niskim udjelom ugljika

Europska komisija objavila je u četvrtak 22. studenog Strateški energetski tehnološki plan (SET) čiji je cilj uspostaviti novu agendu za energetska istraživanja u Europi. 


'Energetske tehnologije bit će ključne u uspješnoj borbi protiv klimatskih promjena i osiguranju svjetske i europske opskrbe energijom. Postizanje ciljeva EU o emisijama stakleničkih plinova, obnovljivoj energiji i energetskoj učinkovitosti tražit će akcije' poglavito na polju istraživanja. 


Europski potencijal za razvitak novih generacija tehnologija je ogroman, ali su 'istraživanja često nedostatno financirana, disperzirana i slabo koordinirana', dodaje se.


'Odluke koje će se donositi kroz sljedećih 10 do 15 godina imat će duboke posljedice na energetsku sigurnost, klimatske promjene i rast i zapošljavanje u Europi. Ako zaostanemo u globalnoj utrci u kojoj se zadobivaju tržišta tehnologija s niskim udjelom ugljika izlažemo se riziku da naše ciljeve moramo ispuniti uvezenim tehnologijama', rekao je europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs. 


'Imamo šansu biti svjetski lideri u tehnologijama niskog ugljika, ali ako Europa ne djeluje učinkovitije, propustit ćemo tu priliku a ekonomske koristi prelaska na ekonomije niskog ugljika ići će drugamo', kaže Piebalgs.


Bruxelles se nada da će plan potaknuti rast sektora 'čiste' tehnologije koji muče visoke cijene, tržišne barijere i nedovoljna ulaganja.  


Tehnologija je ključni element razvoja europske energetske politike, službeno pokrenute 10. siječnja ove godine kada je Komisija objavila paket mjera o energetici i klimi, koji su europski čelnici prihvatili na summitu u ožujku. 


SET planom želi se postići 'brža dostupnost energetskih tehnologija i istodobno aktivirati europska industrija kako bi ona postala svjetski lider u tom sektoru', objašnjava Komisija.


Komisija upućuje na potencijal 14 energetskih tehnologija te potrebu donošenja dugoročnog političkog okvira. Navode se tako obnovljivi izvori energije poput solarne energije i energije vjetra, kao i nuklearna energija te 'dekarbonizirana' fosilna goriva koji imaju kratkoročni potencijal, dok dugoročna vizija obuhvaća fuziju, vodik, gorive ćelije i nuklearne reaktore 'nove generacije', što zahtijeva značajne inovacije kako bi se smanjili troškovi i olakšao pristup tržištu.  


SET plan i njegovo financiranje naći će se na dnevnom redu summita EU-a na proljeće iduće godine.(Hina)

Više o tome:

  • Europska komisija: European Commission proposes a plan to accelerate energy technologies for a low-carbon future
  • EUobserver: Brussels pushes for energy efficient technology to meet green goals