naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će uložiti 3,5 milijarde eura u jugoistok Europe do 2011.

Europska unija dodijelit će 3,5 milijardi eura predpristupne pomoći zemljama jugoistočne Europe do 2011., kako bi poduprla njihovu međusobnu suradnju i pristupanje Uniji, izjavio je u četvrtak 22. studenog na regionalnom skupu u Dubrovniku dužnosnik Europske komisije. 


'EK je ovdje da bi ohrabrila regiju da ostane na putu eurointegracija', rekao je zamjenik direktora Opće uprave EK za proširenje Jan Truszczynski na Regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Europe.  


'Nema jamstava da će se stvari u regiji kretati bolje nego prije. No sigurno je da je to politički prioritet EU-a i EK-a', kazao je on. 


Na skupu koji se održava četvrtu godinu za redom, sudjeluje oko 160 političara, gospodarstvenika i znanstvenika iz osam zemalja regije koji će tijekom dva dana raspravljati o gospodarskoj suradnji i usvajanju standarda za priključenje EU-u.  


Truszczynski je rekao da je proširenje Unije situacija u kojoj dobivaju svi, i nove i stare članice, te je u prilog tomu naveo podatak kako je bruto domaći proizvod novih dvanaest članica Unije rastao po godišnjoj stopi od 4,3, a starih 2,3 posto.  


Govoreći o posljednjem izvješću EK-a o napretku zemalja kandidata, među kojima je i Hrvatska, i potencijalnih kandidata, istaknuo je pozitivne pokazatelje - makro ekonomsku stabilnost, nisku inflaciju i rast investicija. 


No, područja na kojima još puno treba napraviti su vladavina prava, povećanje konkurentnosti gospodarstva, borba protiv sive ekonomije, korupcije i organiziranoga kriminala, rekao je Truszczynski. 


On je ocijenio da će idućih šest mjeseci biti vrlo važni za regiju, jer s djelovanjem počinje Vijeće za regionalnu suradnju koje je zamijenilo ugašeni Pakt o stabilnosti, a da od 1. siječnja predsjedanje EU-om preuzima Slovenija, kojoj će zapadni Balkan biti jedan od političkih prioriteta.


Hina