naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Teritorijalna kohezija ide u središte političke agende EU

Portugalsko predsjedništvo Europske unije organizira u petak 23. i subotu 24. studenog u Delgadi na Azorima neformalni sastanak ministara EU za regionalni razvoj posvećen teritorijalnoj koheziji koja će novim reformskim ugovorom EU doći u središte političke agende. 


Ministri bi trebali usvojiti prvi akcijskih program za provedbu teritorijalne kohezije, kao što je dogovoreno na njihovom posljednjem sastanku u Leipzigu u svibnju.


'Sada smo na prekretnici. Reformski ugovor priznaje dimenziju teritorijalne kohezije unutar regionalne politike, uskoro će biti provedene konkretne akcije kroz akcijski plan, a Komisija priprema Zelenu knjigu o tom pitanju za 2008.', rekla je u priopćenju europska povjerenica za regionalnu politiku Danuta Hübner. 


Reformski ugovor dogovoren 18. listopada, koji bi trebao biti potpisan 13. prosinca, dodaje teritorijalnu koheziju kao treću dimenziju regionalne politike, uz socijalnu i ekonomsku dimenziju. 


'To bi trebalo pomoći jačanju uloge lokalnih vlasti i civilnog društva na razini EU', kaže se u priopćenju. 


Akcijski program koji će ministri usvojiti sadržavat će 15 akcija koje bi trebale biti provedene u razdoblju od 2007. do 2011. 


Europska komisija trebala bi usvojiti Zelenu knjigu o teritorijalnoj koheziji u rujnu 2008. i otvoriti široke javne konzultacije. To će dati jasniju sliku dispariteta europskog teritorija na temelju čega će se započeti rasprava o tome kako bolje uzeti u obzir teritorijalnu dimenziju unutar europskih politika i programa.(Hina)


 


Više o tome:

Europska komisija: Territorial cohesion goes to the heart of the EU's political agenda