naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Proizvođači automobila trebali bi biti kažnjeni za zagađivanje

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso sugerirao je da bi proizvođači, koji će u budućnosti proizvoditi automobile koji krše pravila EU o zagađenju okoliša, trebali biti kažnjeni, pišu u ponedjeljak 26. studenog europski mediji pozivajući se na Barrosov intervju za njemački list Bild. 


U intervjuu Bildu, Barroso kaže da planirani europski sustav, po kojem bi novi automobili od 2012. trebali smanjiti emisiju na prosjek od 120 grama CO2 po kilometru, neće biti kredibilan ako ne postoji način koji bi proizvođače na to prisilio. 


'Proizvođači automobila trebali bi plaćati neku vrstu kompenzacije' za zagađenje, rekao je Barroso. 


On je također povezao aktivnosti na zaštiti okoliša s ekonomskim rastom. 


'Stojimo pred početkom nove industrijske revolucije. Ako budemo među prvima koji će se prebaciti na ekološku tehnologiju, bit ćemo u prednosti', kaže on.


Europska komisija trebala bi sljedećeg mjeseca objaviti prijedlog zakona o tome kako osigurati da se emisija smanji na 120 g/km. 


Otkad je EK ranije ove godine najavila namjeru da zakonom djeluje u tom području, automobilska industrija, posebno u Njemačkoj, domovini proizvođača velikih luksuznih vozila - snažno lobira kod Komisije. 


U ovom trenutku, automobili emitiraju prosječno 160 grama CO2 po kilometru. 


Njemački proizvođači zalažu se za pristup koji bi omogućio velikim automobilima da zagađuju više od malih. Međutim, tu ideju snažno odbacuju Francuska, domovina Peugeota i Renaulta, koja kaže da bi takav sustav bio nepošten. 


U razgovoru za Bild, Barroso je dotaknuo još jedno pitanje važno u Njemačkoj - ograničavanje brzine na autocestama. 


On očito, kako pišu mediji, simpatizira taj napor socijalista da se uvede ograničenje od 130 kilometara na sat. 


'Automobili kojima je ograničena maksimalna brzina emitiraju manje stakleničkih plinova', kaže on.(Hina)


  

Više o tome:

EUobserver: Car makers should be punished for polluting, says Barroso