naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pokrenut europski forum za nuklearnu energiju

Europski forum za nuklearnu energiju, inicijativa Europske komisije koju su na summitu u ožujku podržali šefovi država i vlada zemalja članica EU, pokrenut je u ponedjeljak 26. studenog u Bratislavi. 


Forum su otvorili slovački premijer Robert Fico i njegov češki kolega Mirek Topolanek, dok je Europsku komisiju predstavljao povjerenik za energetiku Andris Piebalgs. 


'Na pragu smo treće industrijske revolucije: doba s manje ugljika. Nuklearna energija može imati ulogu u rješavanju rastućeg problema sigurnosti opskrbe energijom i smanjenju emisija CO2', rekao je u pozdravnoj poruci predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, koju je u njegovo ime pročitao Piebalgs. 


Barroso je istaknuo da EU neće odlučivati umjesto zemalja članica trebaju li one koristiti nuklearnu energiju ili ne. 


Komisija je, poručio je Barroso, spremna pridonijeti raspravi na području istraživanja i sigurnosti te informiranju javnosti. 


Povjerenik za energetiku Andris Piebalgs istaknuo je u svojem govoru da su sigurnost i neširenje nuklearnog oružja apsolutan preduvjet korištenja nuklearne energije.


'Prihvaćanje u javnosti drugi je važan stup. Jačanje povjerenja u dostupne informacije i korištenje nuklearne energije ključni su elementi u demokratskom društvu za pristanak javnosti', rekao je. 


Europski forum za nuklearnu energiju okuplja visoke predstavnike javnih vlasti, zastupnike Europskog parlamenta, Ekonomskog i socijalnog odbora, predstavnike proizvođača energije, nuklearne industrije, potrošača, financijskog sektora i civilnog društva, pružajući im prigodu za raspravu o prednostima i rizicima nuklearne energije. Forum će se sastajati dva puta godišnje.


Na sastanku u Bratislavi bit će identificirana prioritetna pitanja o kojima će se raspravljati u predstojećem razdoblju, do idućeg sastanka početkom ljeta u Pragu.(Hina)


 

Više o tome:

Europska komisija: European Commission welcomes launch of the newly established European Nuclear Energy Forum