naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija potvrdila spremnost Cipra i Malte za uvođenje eura

Samo pet tjedana prije uvođenja eura na Cipru i Malti, Europska komisija objavila je konačnu ocjenu o stanju praktičnih priprema za promjenu valuta u obje zemlje.  


Komisija je ocijenila kako su Cipar i Malta dobro pripremljeni za uvođenje jedinstvene europske valute koje je predviđeno za 1. siječnja sljedeće godine, kada će euro zamijeniti ciparsku funtu i maltešku liru. 


Povjerenik Europske komisije za monetarna i gospodarska pitanja Joaquin Almunia kazao je da dvije države koje su se pridružile Europskoj Uniji 2004. godine moraju paziti kako bi se dobro upoznale s novom valutom i otkrile i spriječile bilo kakvu zloupotrebu. 


Almunia je dodao kako vlade ovih zemalja moraju također osigurati politiku koja će osigurati ekonomsku stabilnost te stvarati uvjete za održivi rast i stvaranje novih radnih mjesta.


Komisija je u utorak 27. studenog usvojila 6. izvješće o praktičnim pripremama za proširenje eurozone, s posebnim osvrtom na Cipar i Maltu. Uz izvješće Komisija je pripremila i dodatni dokument o pripremama u preostalim zemljama članicama EU-a koje trebaju uvesti euro.  


Konačna ocjena planova dvije mediteranske zemlje o uvođenju eura pokazala je da su obje završile s pripremama, uključujući opskrbljivanje banaka novčanicama i kovanicama eura koje će na početku sljedeće godine postati zakonito sredstvo plaćanja. 


 


Više o tome:

Europska komisija: Sixth Report on practical preparations for the euro: countdown for Cyprus and Malta