naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit Europske unije i Kine

Kineski i europski lideri sastaju se u srijedu 28. studenog u Pekingu kako bi raspravljali o širokom spektru pitanja koja su se otvorila uslijed sve jačih trgovinskih veza između Europske unije i dalekoistočnog gospodarskog diva. 


Kinesko izaslanstvo predvodit će premijer Wen Jaibao, a izaslanstvo EU-a predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, povjerenik Komisije za trgovinu Peter Mandelson te ključni monetarni dužnosnici  - predsjednik Europske centralne banke Jean Claude Trichet, predsjednik vijeća ministara financija članica eurozone, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, te povjerenik EK-a za monetarna pitanja Joaquin Almunia. 


Kineski i europski čelnici raspravljat će o pitanjima od globalnog značaja poput klimatskih promjena, energetske sigurnosti, sporazuma o nuklearnoj ne-proliferaciji, razvoju Afrike, Bliskom istoku i Burmi, međutim trgovinska razmjena između dvije gospodarske velesile zauzet će najveći dio agende na summitu.


Jedno od ključnih pitanja je rastući trgovinski deficit između Europske unije i Kine koji se, prema nedavnim procjenama, povećava za 15 milijuna eura svakog sata. 


Kina je sve značajniji trgovinski partner EU-a; od četvrtog mjesta koje je zauzimala između 2000., od 2003., Kina se popela na drugo mjesto, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.


Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostata, između 2000. i 2006. robna razmjena EU-a s Kinom porasla je za više od 150 posto. Pritom je izvoz EU-a povećan s 26 milijardi eura na 64 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza sa 75 milijardi eura uvećana na 195 milijardi eura. 


Kao rezultat toga, manjak Europske unije u trgovini s Kinom uvećan je sa 49 milijardi eura u 2000. na 131 milijardu eura u 2006. Po podacima Eurostata, Kina je u 2006. činila 6 posto EU izvoza, dok je u EU uvozu njezin udjel iznosio 14 posto.


Prema Eurostatu o ulaganjima između Unije i Kine, EU je neto ulagač u Kinu. Iznos EU ulaganja u Kinu dosegnuo je 3,7 milijardi eura  u 2006. dok je vrijednost kineskih ulaganju u Uniju iznosila 2,1 milijardi eura, pri čemu su neto ulaganja  EU-a dosegnula 1,6 milijardi eura.


  


Više o tome:

  • Europska komisija: EU and China – a global partnership
  • Europska komisija: EU27 trade with China grew by 150% between 2000 and 2006
  • EUobserver: EU-China summit to be overshadowed by trade rifts