naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija usvojila smjernice za vertikalna spajanja kompanija

Europska komisija usvojila je u srijedu 28. studenog smjernice za ocjenjivanje konglomeratskog i vertikalnog spajanja kompanija kako bi pojasnila svoje odluke o tim transakcijama.


Takva su spajanja usmjerena na širenje aktivnosti neke kompanije bilo kroz spajanje s kompanijama na nekoj drugoj razini opskrbnog lanca (takozvano vertikalno spajanje) bilo kroz spajanje s kompanijama aktivnima na srodnim tržištima (konglomeratsko spajanje). 


Smjernice će kompanijama omogućiti uvid u način na koji Komisija ocjenjuje utjecaj predloženih spajanja na konkurenciju. 


'Ove su smjernice još jedan dokaz Komisijine odlučnosti da kompanijama pruži jasan i predvidiv orijentir', kazala je europska povjerenica za konkurentnost Neelie Kroes.


'Većina vertikalnih i konglomeratskih spajanja ne predstavlja nikakav problem te može povećati učinkovitost, što je od koristi i kompanijama i potrošačima. Međutim, Komisija će odlučno djelovati kako bi spriječila sve transakcije koje zanemaruju jasne upute sadržane u smjernicama glede vrsta spajanja koje mogu biti štetne za tržišno natjecanje i za potrošače'.


Za razliku od horizontalnih, vertikalna i konglomeratska spajanja ne mijenjaju neposredno broj konkurenata na određenom tržištu pa je općenito manje vjerojatno da će blokirati mehanizam tržišnog natjecanja. S druge strane mogu podići razinu efikasnosti poslovanja u određenoj kompaniji kroz bolju koordinaciju različitih faza proizvodnje.


Nove smjernice navode primjere u kojima konglomeratska i vertikalna spajanja mogu značajnije narušiti mehanizam tržišnog natjecanja na određenim tržištima. Skicirani su i uvjeti pod kojima će vertikalno spajanje konkurenciji vjerojatno onemogućiti pristup važnom dobavljaču odnosno pod kojima bi se konkurencija mogla suočiti s višim cijenama inputa, što u konačnici rezultira i višim cijenama za potrošače.  


Energetski je sektor naveden kao jedan od onih u kojima vertikalna i konglomeratska spajanja mogu izazvati probleme u tržišnom natjecanju. Komisija je istaknula primjer odbacivanja zahtjeva portugalskog EDP-a i talijanskog ENI-ja za preuzimanje GDP-a čije bi spajanje značajno otežalo nastup novih konkurenata na portugalskom tržištu električne struje, podsjećaju u Bruxellesu.


U smjernicama su naznačene i razine tržišnog udjela i tržišne koncentracije koje najvjerojatnije neće izazvati zabrinutost. Tako se tržišni udio ispod razine od 30 posto smatra neproblematičnim a isto vrijedi i za indeks tržišne koncentracije HHI od 2000 bodova.(Hina)


  


Više o tome:

Europska komisija: Mergers: Commission adopts Guidelines for merging companies with vertical or conglomerate relationship