naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi pojačati kontrolu vatrenog oružja

Europska unija pooštrit će postojeća pravila o nabavi i posjedovanju vatrenog oružja nakon pucnjave koja se nedavno dogodila u jednoj školi u Finskoj. 


Isto tako Europski parlament trebao bi u četvrtak 29. studenog odobriti izvješće njemačke zastupnice Zelenih Gisele Kallenbach, što bi trebalo otvoriti vrata prema donošenju cjelovitog europskog sporazuma o nošenju oružja. 


Tekst je kompromis postignut između Europske Komisije, Parlamenta i Vijeća, i to nakon osamnaest mjeseci pregovora. 


Kallenbach smatra kako će nacrt zakona dobiti većinu glasova, budući da su sve političke skupine, desni centar, socijalisti, liberali, ljevica i Zeleni, rekli da će poduprijeti tekst.


Glasovanje o zakonu dolazi nakon što je početkom mjeseca u pucnjavi u jednoj školi u Finskoj ubijeno osam osoba te otkrića njemačke policije o uroti njemačkih školaraca koji su namjeravali počiniti masakr u jednoj školi u Kölnu na zapadu zemlje. 


Prema dogovoru, vatreno oružje moći će kupiti i posjedovati samo osoba u dobi od najmanje 18 godina koja ima dopuštenje za nošenje oružja. Jedina iznimka bili bi lovci i sportaši koji bi mogli imati oružje ako su pod nadzorom odrasle osobe s licencom. 


Svaka zemlja članica morat će uspostaviti kompjuteriziranu bazu podataka vatrenog oružja, koja će uključiti informacije o proizvođaču, bivšim i sadašnjim vlasnicima, ili eventualnom popravku. Podatke će vlasti morati držati najmanje 20 godina. 


Promjene sadašnjih pravila o vatrenom oružju iz 1991. potrebne iz dva glavna razloga - jedinstveno tržište proteže se danas na 27 članica a pravila se moraju uskladiti i s UN-ovim protokolom o nošenju oružja. 


Prema procjeni nevladine organizacije Small Arms, u ovom trenutku u Finskoj ima 46 komada vatrenog oružja na 100 ljudi, 36 na Cipru, 32 u Švedskoj, a na dnu je Poljska s jednim komadom na 100 osoba, Nizozemska s 3 i Estonija i Irska s po devet. 


Ako se usvoje, nova europska pravila stupit će na snagu u siječnju 2008., a vlade će imati vremena do 2010. da ih prenesu u nacionalno zakonodavstvo.


  

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission welcomes Parliament agreement to strengthen gun control in the European Union
  • EUobserver: European gun rules to be tightened