naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Usvojena nova direktiva o audiovizualnim uslugama

Europski parlament usvojio je u četvrtak 29. studenog na sjednici u Bruxellesu nove propise o televizijskom oglašavanju koji dopuštaju prikriveno oglašavanje i obuhvaćaju nove medijske usluge poput internetske televizije i usluga 'na zahtjev', a koje zemlje članice trebaju primijeniti do kraja 2009. 


Nakon dogovora sa zemljama članicama postignutog proljetos, eurozastupnici su u drugom čitanju usvojili moderniziranu verziju Direktive o televiziji bez granica, koja od 1997. regulira emitiranje televizijskog programa u EU, što uključuje između ostaloga pitanja poput kulturne raznolikosti, zaštite maloljetnika i oglašavanja. 


Novom direktivom, nazvanom Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama, želi se zadržati korak s razvojem audiovizualne tehnologije i oglašavanja. Odnosit će se na sve usluge televizijskog tipa, poput emitiranja televizijskog programa putem interneta (web-streaming), u što ne spadaju privatne internetske stranice, kao i na usluge 'na zahtjev'.


'Direktivom se željelo postići da se te usluge tretira kao kulturna i ekonomska dobra, a ne samo ekonomska', istaknula je izvjestiteljica EP-a za to pitanje, njemačka zastupnica Ruth Hieronymi, a prenosi France presse. 


Bez novih propisa, usluga 'videa na zahtjev' potpadala bi primjerice pod propise o elektronskoj trgovini i konkurenciji, ne uzimajući u obzir njihovu kulturnu dimenziju.


Glavna novina direktive blaži su propisi o televizijskom oglašavanju. 


Direktiva dopušta prikriveno oglašavanje, oblik oglašavanja u kojem se određeni proizvodi pojavljuju u televizijskim emisijama iz komercijalnih razloga.


Prikriveno oglašavanje dopušta se međutim u samo nekim emisijama i to pod strogim uvjetima. Zabranjuje se u informativnom, dječjem, dokumentarnom i savjetodavnom programu, a na taj se način neće smjeti reklamirati duhanske proizvode i lijekove. 


Parlament je osigurao da se gledatelje mora obavijestiti o tome da emisija sadrži prikriveno oglašavanje, i to na njezinu početku, kraju i nakon bloka reklama.


Budući da europske televizijske kuće ne mogu kontrolirati filmove proizvedene u SAD-u, gdje je prikriveno oglašavanje dopušteno, zakon dopušta da budu izuzete iz te zadnje obveze kada je riječ o programu koji nisu same proizvele.  


Zemlje članice imaju međutim pravo zabraniti prikriveno oglašavanje, što najavljuje Njemačka, objasnila je Hieronymi.


Nova direktiva dopušta također da razmak između dva bloka reklama u filmovima i informativnom programu bude 30 minuta, prema sadašnjih 45.


U dječjem programu zabranjuju se reklame ako je emisija kraća od 30 minuta.  


Zadržava se ograničenje od 12 minuta reklama na sat, ali ukida ograničenje od tri sata na dan. Zemljama članicama ostavlja se mogućnost da uvedu i stroža pravila u tom pogledu.


Osim toga, pružatelje medijskih usluga poziva se da razviju kodekse ponašanja prema djeci kako bi se primjerice zabranile reklame za nezdravu hranu namijenjene djeci.


Novi zakon uspostavlja 'ravnotežu između poštivanja potrošača i dodatne slobode za naše tvrtke', izjavila je europska povjerenica za informacijsko društvo Viviane Reding.


Povjerenica je istaknula da direktiva 'jača pravo na informaciju zahvaljujući pristupu kratkim izvacima'. Televizijski kanal koji, primjerice, dobije ekskluzivno pravo na prijenos Olimpijskih igara morat će drugima dopustiti da objave 'kratke izvatke' iz tog događaja od 'velike važnosti'.


Europska komisija u svojem je prijedlogu direktive ocijenila da dosadašnje odredbe o promicanju kulturne raznolikosti 'dobro funkcioniraju'. U skladu s tim, EU zadržava kvote koje obvezuju televizijske kuće da "kad kod je to moguće" emitiraju većinom europski program (osim informativnog, sportskog, zabavnog i reklama).


Nova direktiva na snagu bi trebala stupiti do kraja ove godine, a zemlje članice Europske unije u svoja nacionalna zakonodavstva prenijeti je trebaju do kraja 2009.(Hina)


  

Više o tome:

Europski parlament: TV without frontiers: MEPs to debate compromise rules