naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska unija postigla dogovor za satelitsku navigaciju Galileo

Nakon dugotrajnih pregovora Zemlje članice EU-a postigle su u četvrtak 29. studenoga  dogovor o europskom sustavu za satelitsku navigaciju Galileo, najznačajnijem tehnološkom projektu u Europi vrijednom 3,4 milijardi eura.

Europski povjerenik za promet Jacques Barrot na novinskoj konferenciji nakon sastanka ministara prometa EU-a izjavio je kako će Galileo biti lansiran te kako je industrijski plan dogovoren. Dogovor o realizaciji projekta postignut je nakon višegodišnje neizvjesnosti netom prije isteka dogovorenog roka koji je odredila Komisija.

Politički dogovor podržalo je 26 zemalja članica, osim Španjolske koja je u posljednji trenutak zatražila da se na njezin teritorij smjesti treći kontrolni centar, nakon što su prva dva određena u Njemačkoj i Italiji.

Naposlijetku je dogovoreno da će se u Španjolskoj nalaziti centar za civilnu zaštitu ('Safety of Life') koji će sudjelovati u svim vrstama spasilačkih akcija, a koji bi, prema riječima portugalskog ministra prometa Marija Lina, s vremenom mogao postati pravi kontrolni centar ako se ispune potrebni uvjeti.

Posljednja prepreka realizaciji projekta uklonjena je prošli tjedan kada su se zemlje članice dogovorile da Galileo financiraju javnim sredstvima, jer troškove nije želio preuzeti privatni konzorcij osam europskih kompanija koji se iz projekta povukao.

Projekt  vrijedan 3,4 milijardi eura do 2013. bit će raspoređen na šest segmenata koji uključuju satelite, sustave za njihovo lansiranje, softver, infrastrukturu i kontrolne sustave na Zemlji i upravljanje cijelim sustavom.

Svaki segment imat će glavnog izvođača i nekoliko podizvođača kako bi sve zemlje članice mogle sudjelovati, kao i malo i srednje poduzetništvo. Prema dogovoru, nijedna kompanija neće moći biti glavni izvođač za više od dva segmenta.

Europska komisija ističe da će Galileo, koji će se sastojati od 30 satelita, dovesti do otvaranja nekoliko tisuća novih radnih mjesta i osloboditi Europu od ovisnosti o američkom GPS-u.

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU agrees Galileo satellite project
  • EurActiv: EU to launch Galileo despite Spanish opposition