naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Velike razlike među građanima EU-a u interesu prema znanosti u medijima

Prema istraživanju Eurobarometra, javnost u 'starim' zemljama članicama EU-a općenito je otvorenija prema vijestima iz znanosti nego što je to slučaj u 'novim' zemljama članicama. Ta razlika kreće od 80 posto zainteresiranih u Švedskoj do samo 24 posto u Bugarskoj.

Za razliku od 62 posto stanovnika zainteresiranih za znanstveno istraživanje, u  novim zemljama članicama, koje su u EU ušle 2004. i poslije, taj interes iznosi samo 38 posto.

Istraživanje također pokazuje razlike i u područjima interesa. U novim zemljama članicama javnost više zanimaju informacijske tehnologije i svemir, a u starim medicina, zaštita okoliša i energetika.

Rezultati ispitivanja predstavljeni su na Prvom europskom forumu o znanstvenom novinarstvu koji se 3.i 4. prosinca održava u Barceloni.

Europski povjerenik za znanost i istraživanja Janez Potočnik izjavio je kako znanost ima izravan utjecaj na naše svakodnevne živote stoga je važno da javnost za to može saznati i da bude u doticaju sa znanstvenicima. U tome iznimno značajnu ulogu imaju mediji, kako u informiranju ljudi o razvoju znanosti tako i u oblikovanju percepcije znanstvenika i njihova rada u društvu.

Istraživanje je pokazalo kako su Europljani uglavnom zadovoljni načinom na koji je znanost predstavljena u medijima. Ipak, 24 posto je onih koji su pokazali nezadovoljstvo programom, a čak 20 posto njih nije imalo svoj stav o tom pitanju.

Velika većina ispitanika smatra su znanstvene informacije koje dobivaju u medijima pouzdane (65 posto), objektivne (63 posto), korisne (60 posto), raznovrsne (57 posto) i dovoljno vizualne (57 posto). Međutim, bilo je i onih kojima su informacije bile nerazumljive (49 posto), izvan njihova interesa (45 posto) te nedovoljno interesantne (51 posto).

Također, većina bi radije da im znanstvene informacije prenose sami znanstvenici, a ne novinari i to u obliku kratkih vijesti, a ne dugih detaljnih članaka.

Najpopularniji medij kojemu se najviše vjeruje kada je riječ o informacijama o znanosti je televizija, pri čemu prednost imaju tradicionalni, a ne tematski televizijski kanali.

Gotovo svaki drugi ispitanik rekao je kako čita znanstvene članke u novinama i časopisima, a trećina ih prati na radiju i internetu.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Big differences still exist between Member States in attitudes to science in the media