naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
CARDS: projekt iz područja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavit će u srijedu, 5. prosinca novi projekt 'Usklađivanje zakonodavstva iz područja obnovljivih izvora energije i označavanje energetske učinkovitosti' koji financira Europska unija kroz program CARDS 2004.

Projekt vrijedan pola milijuna eura trajat će 18 mjeseci, a njegova je svrha Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i svim ostalim institucijama uključenim u kreiranje i provođenje energetske politike dati preporuke za daljnje usklađivanje hrvatskog zakonodavstva iz područja obnovljivih izvora energije i kogeneracije s pravnom stečevinom Europske unije, kaže se u priopćenju Delegacije Europske komisije.

Također, tim projektom detaljno će se obraditi problematika jamstva podrijetla električne energije proizvedene iz tih izvora, a analizirat će se i mogućnosti uspostave tržišnih poticajnih mehanizama i to sustava certifikata za obnovljive izvore ('zeleni certifikati') i za energetsku učinkovitost ('bijeli certifikati').

Kroz projekt će se ocijeniti i opravdanost osnivanja tijela zaduženog za označavanje energetske učinkovitosti kućanskih uređaja u Hrvatskoj.

Provođenje projekta uključuje i čitav niz aktivnosti usmjerenih na podizanje razine svijesti i znanja šire javnosti o obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti u Hrvatskoj.

U sklopu projekta organizirat će se brojni seminari i radionice u svim regijama Hrvatske, te će se izraditi i podijeliti niz promotivno-edukativnih materijala, kaže se u priopćenju.

Predstavljanju projekta koje će se održati u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (Kino dvorana, ulaz istok - kod Gospodarskog kluba) u 10 h nazočit ce ministar Branko Vukelić i šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert.