naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU postigao dogovor oko reforme PDV-a u elektroničkoj trgovini

Ministri financija Europske unije nakon pet godina mukotrpnog pregovaranja i snažnog protivljenja Luksemburga konačno su se uspjeli dogovoriti oko reforme EU sustava naplate poreza na dodanu vrijednost u elektroničkoj trgovini. 


'Postigli smo sporazum o paketu propisa o PDV-a, što znači da smo uspjeli unijeti značajnu promjenu u postojeći porezni sustav', kazao je portugalski ministar Fernando Dos Santos, koji je predsjedao sastankom ministara financija članica EU, održanim u utorak 4. prosinca. 


Kako bi riješili pitanje protivljenja Luksemburga, ministri su dogovorili odgodu provedbe reforme do 2015. u odnosu na planiranu 2010., te njezino postupno uvođenje do 2019.


U okviru u utorak postignutog kompromisa, od 2015. zemlja članica u kojoj se nalazi pružatelj usluga moći će zadržati 30 posto prihoda od PDV-a, a do 2019. taj će iznos postupno biti sveden na nulu. 


Radi prilagodbe novim trendovima, Europska je komisija predložila da se porez na dodanu vrijednost za elektroničku trgovinu, telekomunikacijske usluge i usluge satelitske televizije naplaćuje u zemlji u kojoj se nalazi potrošač. 


Iako se većina dobavljača usluga i njihovi korisnici uglavnom nalaze unutar iste zemlje, razvoj elektroničke trgovine potaknuo je internetske i telekomunikacijske  kompanije da prodajna mjesta uspostave u europskim zemljama s najnižim stopama PDV-a. 


Tako je Luksemburg, čiji je PDV od 15 posto najniži u EU, posljednjih godina iskusio pravu poplavu internetskih i tehnoloških kompanija, i sjedište je europskih ogranaka Appleovog i'Tunes-a i Skype-a.  


Strahujući od gubitka prihoda - a luksemburški je premijer Jean-Claude Juncker upozorio da bi reforma mogla njegovu zemlju stajati 220 milijuna eura izgubljenih prihoda godišnje, što je jednako jedan posto bruto domaćeg proizvoda te zemlje - ta je zemlja godinama sprječavala provedbu reforme.


Europski povjerenik za poreze Laszlo Kovacz kazao je kako se novi sustav raspodjele prihoda od PDV-a neće ni na koji način odraziti na kompanije.(Hina)


  


Više o tome:

EUobserver: EU agrees on value-added tax reform